ČEZ podal přihlášku do soutěže o makedonskou distribuční firmu

23.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. prosince (ČTK) - Energetická společnost ČEZ podala přihlášku do soutěže na prodej jediné makedonské distribuční společnosti AD ESM. Sdělila to mluvčí firmy Eva Nováková. Privatizační dokumentaci si podle makedonského listu Dnevnik vyzvedla před více než týdnem další pětice společností, které by rovněž mohly podat přihlášky.

"Máme vážný zájem o makedonskou energetiku. Nachází se v našem cílovém regionu jihovýchodní Evropy a navazuje na země, ve kterých Skupina ČEZ již aktivně působí. Výhodou ČEZ je, že si v nedávné době prošel restrukturalizací energetického sektoru v České republice, která se nyní připravuje i v Makedonii," uvedl generální ředitel ČEZ Martin Roman.

Makedonie v privatizaci prodává podle posledních informací 90procentní akciový podíl. Zhruba za týden by měly úřady rozhodnout o postupujících do dalšího kola. Podle Dnevniku si dokumentaci pořídily také německé společnosti RWE a EnBW, americké firmy AES Investments a Prisma Energy a rakouská EVN.

Společnost AD ESM obsluhuje zhruba 700 tisíc koncových zákazníků a ročně prodá 4,4 terawatthodiny elektřiny. Společnost také vlastní 11 malých vodních elektráren s celkovou instalovanou kapacitou 38 MW. Makedonie ročně vyrobí zhruba 6,2 TWh elektřiny. Více než tři čtvrtiny produkují tepelné elektrárny, zbytek vodní zdroje.

Makedonie je jedna z mnoha zemí, o které se ČEZ v souvislosti se zahraniční expanzí zajímá. V posledních dvou letech ČEZ koupil distribuční firmy v Bulharsku a Rumunsku. Účastní se také privatizací v Polsku. Zájem má například i o podniky na Ukrajině, či v Černé hoře.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK