Koruna po výkyvu znovu míří k silnějším hodnotám

23.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. prosince (ČTK) - Česká měna se po přechodném oslabení znovu vrací k silnějším hodnotám. Proti čtvrtečnímu závěru zpevnila zhruba o šest haléřů na 28,94 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna nepatrně oslabila na 24,36 Kč/USD, vyplývá z informací společnosti Patria Online.

Změny kurzu souvisejí s nízkým počtem hráčů na trhu v předvánočním období. Výraznější výkyvy kurzu v rozmezí 28,80 až 29,10 Kč/EUR, uvedl analytik Patria Online Tomáš Vlk.

Guvernér České národní banky Zdeňek Tůma ve čtvrtek zopakoval, že pro současný silný kurz koruny nejsou žádné podstatné důvody. Nevyloučil také, že centrální banka v lednu sníží svůj odhad inflace, a to právě zejména kvůli pevné měně. Jeho slova však na kurz neměla významný vliv.

Vůbec se neprojevilo ani jeho razantní vyjádření, že politici navrhují příliš velké útraty a růst mandatorních výdajů. Návrhy označil za velmi nedisciplinované, řada z nich prý jde proti zdravému rozumu a mohly by ohrozit plán přijetí eura v roce 2010. Proti Tůmovi se ostře ohradili premiér Jiří Paroubek a ministr financí Bohuslav Sobotka.

ČNB ve čtvrtek rovněž ponechala úrokové sazby na dvou procentech. Analytici očekávají zvýšení sazeb až v příštím roce, a to ve dvou krocích na 2,5 procenta.

Dolar se po čtvrtečním oslabení drží na úrovni 1,1870 USD/EUR. Data z Evropy neměla na kurz společné měny významný vliv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK