Vánoční nákupní horečka vrcholí, lidé kupují hlavně potraviny

23.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. prosince (ČTK) - V Česku vrcholí vánoční nákupní horečka a obchody praskají ve švech. Lidé podle obchodníků již mají většinu dárků nakoupenu a nyní utrácejí peníze hlavně za potraviny a alkohol. Vánoce jsou pro obchodníky tradičně nejsilnějším obdobím v roce a prodejny v těchto dnech hlásí až trojnásobný nárůst tržeb.

"Lidé dnes nakupují hlavně potraviny pro sváteční stůl, tedy ovoce a zeleninu, maso, ryby, drůbež, různé sladkosti včetně vánočních kolekcí a alkohol," řekla mluvčí Ahold Czech Republic Kateřina Černá. Dárky lidé podle obchodníků nakupovali hlavně o uplynulém víkendu, kdy tržby obchodů vzrostly až trojnásobně. Hitem letošních vánoc jsou DVD a MP3 přehrávače, mobilní telefony, digitální fotoaparáty, plazmové a LCD televize, kosmetika a hračky či kniha s novým příběhem o Harry Potterovi.

Útraty Čechů za vánoční dárky v posledních letech stagnují a jejich průměrná výše se podle průzkumu Factum Invenio pohybuje kolem 4600 korun. Lidé na druhou stranu letos více investují do nákupu jídla a nápojů určených pro vánoční stůl. Tyto výdaje domácností letos vzrostou na 3695 korun z loňského průměru 3085 korun. Podle hlavní ekonomky Next Finance Markéty Šichtařové Češi letos v předvánočním období utratí v obchodech až 233 až 240 miliard korun, což bude o přibližně čtyři procenta meziročně více.

Další nákupní horečka propukne v obchodech hned po vánočních svátcích, kdy obchodníci plánují velké výprodeje. Například společnost Tesco Stores ČR v pondělí 26. prosince zlevní až o 50 procent textil, vánoční dekorace, laskominy a hračky.

"Pro zákazníky slevy představují ideální příležitost, jak si za zvýhodněné ceny pořídit vybavení na zimní sporty nebo oblečení do mrazivého zimního počasí. Pro obchody jsou zase povánoční slevy příležitostí, jak přichystat obchody na příchod jarního sortimentu," řekla Eva Williamsová ze společnosti Tesco Stores ČR. Dodala, že například v Británii lidé novoroční slevy využívají pro nákup vánočních dárků na další rok.

V úterý 27. prosince spustí výprodeje i konkurenční Ahold Czech Republic, který v ČR provozuje síť supermarketů Albert a hypermarketů Hypernova. "Slevy budou až 60procentní a týkat se budou hraček, sportovních potřeb, domácího textilu a elektra. Textil jsme zlevnili již tento týden v pondělí," uvedla Černá. Další výprodeje obchodníci zahájí po Novém roce. Slevy v obchodech budou celý leden.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK