Prezident Václav Klaus dnes přijal demisi Martina Jahna

23.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. prosince (ČTK) - Prezident republiky Václav Klaus přijal demisi místopředsedy vlády Martina Jahna. Podle Jahnova přání demise nabude účinnosti 31. prosince. Oznámil to mluvčí prezidenta Petr Hájek.

Jahn oznámil odchod z politiky do soukromého sektoru v říjnu. Současně uvedl, že nepřijme nabídku stát se volebním lídrem ČSSD v Praze, kde ho nahradil ministr zdravotnictví David Rath.

Ve funkci vicepremiéra pro ekonomiku Jahna nahradí předseda dozorčí rady ČEZ a bývalý šéf Fondu národního majetku Jiří Havel. Prezident Klaus je podle dohody s premiérem připraven jmenovat na počátku ledna Havla členem vlády.

Martin Jahn, kterého do vlády povolal expremiér Stanislav Gross, se v mnohém vymykal z běžných představ o ministrovi zastupujícím ve vládě sociální demokracii. Jeho názory se často více blížily představám pravice a občas popíraly zažité teze ČSSD. Během svého zhruba patnáctiměsíčního působení ve vládě zaujal především návrhem strategie hospodářského růstu.

Jeho plán, který počítal s investicemi do infrastruktury, vzdělání, vědy a výzkumu, většina ekonomů označila za dobrý, avšak příliš ambiciózní. Poté, co strategii premiér Jiří Paroubek projednal s odbory, vypadly z dokumentu návrhy na okamžitou deregulací nájmů, zavedení školného nebo poplatků u lékaře.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK