Akcie na burze v předposledním týdnu roku přidaly 1,2 procenta

23.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. prosince (ČTK) - Akciový trh pražské burzy v předposledním týdnu roku neporušil růstový směr a na několik procent se přiblížil k historickému maximu. Hlavní index PX 50 narostl v pěti dnech o 1,21 procenta na 1458,7 bodu a užší index PX-D si připsal 1,37 procenta na 3688,2 bodu.

Jednou z nejvýraznějších akcií byla Erste Bank, kde se vyčkávalo na výsledek privatizačního soupeření o rumunskou banku Banca Comerciala Romana (BCR). Rakouská banka nakonec vyhrála, ale prvotní reakce investorů byla kvůli nečekaně vysoké kupní ceně a podmínkám financování odmítavá a kurz spadl až pod 1270 korun.

Postupně ale trh postoj začal přehodnocovat a dávat přednost příznivým růstovým vyhlídkám rozšířené Erste. Akcie Erste Bank tak za pět dnů nakonec vyrostly o 3,4 procenta na 1350 korun. Komerční banka naproti tomu oslabila o 0,4 procenta, zaujala ovšem mohutnými obchody za 3,6 miliardy korun. Více nastřádal jen ČEZ.

Burza zprostředkovala obchody s akciemi v součtu za 14,8 miliardy korun po minulém objemu 13,4 miliardy korun. Po prodlouženém vánočním víkendu čekají burzu už jen čtyři obchodní dny. Poslední šance koupit či prodat akcie bude 30. prosince.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK