Americké akcie šly před Vánocemi oběma směry

26.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 26. prosince (ČTK) - Akcie předních amerických korporací šly před vánočními svátky oběma směry a hodnoty akciových indexů se za celý týden i pátek příliš nezměnily. Akcie stavebních společností zabránily trhu růst po nepříznivé zprávě o prodeji domů. Zobchodované objemy byly v pátek nízké, protože mnoho dealerů již odjelo na vánoční prázdniny.

Dow Jonesův index se za pátek snížil o 6,17 bodu na 10.883,27 bodu a klesl tak o nepatrných 0,06 procenta. Index Nasdaq Composite se zvýšil o 0,13 procenta na 2249,42 bodu, když si 2,93 bodu připsal. Za celý týden DJI stoupl o 0,07 procenta a Nasdaq klesl o 0,14 procenta.

Zpráva amerického ministerstva obchodu v pátek ukázala, že se americký trh s domy ochlazuje. Prodej nových domů v USA za listopad spadl o 11,3 procenta, což je nejhlubší pokles ukazatele za téměř 12 let. Počet domů na prodej přitom dosáhl nového maxima.

Index akcií stavebních firem, který zpracovává Dow Jones, klesl o 1,2 procenta. Největší stavitel domů ve Spojených státech, podnik D.R. Horton Inc., oslabil o 1,7 procenta na 36,21 dolaru.

Nahoru šel proti tomu strojírenský koncern Boeing Co. Zájem investorů o akcie společnosti vyvolala zpráva o listopadovém růstu zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby, o který se postaraly především objednávky letadel.

Dolar v pátek klesl vůči jenu, ale k euru stagnoval na 1,1864 dolaru za euro. Vůči jenu dolar oslabil o 0,4 procenta na 116,23 JPY. Investoři vybírali předchozí zisky a smíšené zprávy o stavu ekonomiky víceméně ignorovali, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK