McAfee: Příští rok přibudou útoky hackerů na mobilní zařízení

26.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. prosince (ČTK) - V roce 2006 dojde podle antivirové firmy McAfee k podstatnému nárůstu útoků hackerů na mobilní zařízení. Počet škodlivých programů pro smartphony a další mobilní zařízení roste v ročním porovnání desetkrát rychleji než množství virů pro PC, uvedla McAfee v tiskové zprávě.

McAfee očekává, že škody, napáchané těmito novými útoky, budou větší než ty způsobené dnešními útoky na PC, a to v důsledku většího množství telefonů s operačním systémem a faktu, že jen velice málo z nich je chráněno bezpečnostními řešeními.

Například v roce 2004 napadl virus "I Love You" desítky milionů PC v několika hodinách, a to i přesto, že na polovině z nich byl nainstalován bezpečnostní software. V porovnání s touto situací by mobilní útok, zaměřený na několik operačních systémů, mohl infikovat až 200 milionů "chytrých" telefonů ve stejný okamžik.

Programy napadající mobilní zařízení se poprvé objevily v červnu 2004, kdy skupina profesionálních autorů virů vytvořila první pokusný virus určený k napadení smartphone telefonů a dokázala, že lze vytvořit škodlivý kód, napadající operační systémy Symbian. Během krátké doby po tomto viru byl vypuštěn první virus pro kapesní PC, napadající i soubory smartphone telefonů.

Během posledních deseti let zaznamenaly McAfee AVERT Labs dramatickou změnu v typech a rychlosti útoků, od disket, pomocí nichž se útoky šířily manuálním kontaktem s počítači, přes sofistikovanější techniky včetně masových e-mailů, které se dnes stále hojně vyskytují, až po útoky, které se samostatně šíří po jednotlivých sítích i na celém světě prostřednictvím Internetu. Podle McAfee existuje nyní na Internetu přes 160.000 různých typů bezpečnostních hrozeb, spolu s dalšími tisícovkami těch, které ještě nebyly identifikovány.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK