Japonsko mělo v listopadu poprvé po dvou letech inflaci

27.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 27. prosince (ČTK) - Základní ukazatel spotřebitelských cen v Japonsku zaznamenal v listopadu poprvé po dvou letech nepatrný meziroční růst. Statistické údaje tak signalizují blížící se konec sedmi let deflačního vývoje a návrat inflace. Ten by měl být doprovázen změnou měnové politiky, zejména opuštěním nulových úrokových sazeb.

Jádrový index spotřebitelských cen bez započítání potravin a energie stoupl meziročně po říjnové stagnaci o 0,1 procenta. Byl to první vzestup od října 2003. Celkový index však byl stále nižší o 0,8 procenta.

Nové údaje přiměly vládní ministry k tomu, aby varovali před unáhlenou změnou měnové politiky v situaci, kdy konec deflačního trendu stále není jistý. Centrální banka udržuje již více než čtyři roky úrokové sazby téměř na nule a hodlá zachovat tuto politiku, dokud se roční míra inflace spotřebitelských cen nedostane trvale do kladného pásma. Předčasné zpřísnění politiky by však mohlo uvrhnout ekonomiku zpět do problémů.

"Náš názor, že ekonomika je nadále v mírné deflaci, se nijak nemění," řekl novinářům tajemník úřadu vlády Šinzo Abe. Připustil sice, že měnová politika je na vládě nezávislá, zdůraznil však, že Bank of Japan musí s vládou kooperovat.

Deflace, trvalý trend poklesu cen, sužuje Japonsko již sedm let a nedovoluje jeho ekonomice přesvědčivě a udržitelně oživit ze stagnace. Vláda tento měsíc předpověděla, že v příštím finančním roce od dubna 2006 se do Japonska vrátí cenový růst a cenová hladina stoupne o 0,1 procenta.

Ukazatel jádrových cen pro oblast Tokia v prosinci klesl meziročně o 0,2 procenta po listopadovém poklesu o 0,3 procenta. Ekonomové předpokládají, že od počátku příštího roku se již budou ceny mírně zvyšovat a centrální banka bude moci zrušit nynější extrémně uvolněnou politiku kolem poloviny roku. "Stav deflace pomalu končí," konstatoval hlavní ekonom Dai-ichi Life Research Institute Naoki Iizuka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK