Obchodníci zahájili sezonní výprodeje, ceny klesly až o 75 pct

27.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. prosince (ČTK) - V České republice se v těchto dnech naplno rozběhly zimní výprodeje a ceny sezonního zboží klesly až o 75 procent. Levnější jsou nyní nejen zimní textil či obuv, ale také hračky, sportovní zboží a elektronika. Některé obchodní řetězce zlevnily část sortimentu již před vánočními svátky a další vlna slev přijde do tuzemských obchodů hned po Novém roce. Obchodníci díky výprodejům přilákají po Vánocích do obchodů více lidí a uvolní si místo pro nové zboží.

Výprodej v pondělí zahájil například obchodní řetězec Tesco, který o 20 až o 50 procent zlevnil textil, obuv, vánoční dekorace, hračky, nádobí a elektroniku. "Lidé po Vánocích nakupují hlavně zlevněné zimní oblečení a elektroniku, dobře na odbyt jdou ale také hračky. Hodně zákazníků při nákupu elektroniky využívá dárkové poukázky, které dostali pod stromeček," řekla Ivana Dubnová z Tesco Stores ČR.

Zimní výprodej v pondělí odstartovaly i hypermarkety Interspar, které zlevnily vybrané výrobky až o 75 procent. Například počítačovou sestavu mohou lidé v Intersparu koupit o 20 procent levněji, pánskou zimní bundu o 42 procent, džíny o 66 procent a krajkovanou podprsenku o 75 procent. Interspar před blížícími se oslavami konce roku zlevnil také některé potraviny, alkohol a zábavní pyrotechniku.

V úterý zahájily sezonní výprodej hypermarkety Hypernova. "Slevy jsou až 60procentní a týkají se hraček, sportovních potřeb, domácího textilu a elektra. Některý textil jsme zlevnili již minulý týden," uvedla mluvčí Ahold Czech Republic Kateřina Černá, podle níž lidé v Hypernovách nakupovali hlavně zlevněný textil. Až poloviční slevy na sezonní oděvy nabízí v těchto dnech také obchodní řetězec Carrefour, který stejně jako ostatní obchodníci ještě výraznější slevy plánuje na leden.

Pozadu se slevami nejsou ani specializované obchody. Ve středu odstartují sezonní výprodej například prodejny Marks & Spencer, které zlevní textil až o 50 procent. Levněji lze po Vánocích koupit také nábytek, který až o 50 procent zlevnily například prodejny Ikea. Dnes začal s výprodeji rovněž řetězec obchodů s elektronikou Electroworld. Například LCD televizor Thomson zlevnil o 19 procent z 36.990 korun na 29.990 korun.

Obchodníci tvrdí, že Češi letos za předvánoční nákupy utratili více peněz než loni, konkrétní údaje se však zdráhají zveřejnit. Vánoce jsou pro obchodníky tradičně nejsilnějším obdobím v roce. Například poslední víkend před vánočními svátky mnohé obchody hlásily až trojnásobný nárůst tržeb. "Letošní Vánoce byly úspěšnější než ty loňské," uvedla Dubnová. Podle hlavní ekonomky Next Finance Markéty Šichtařové Češi letos v předvánočním období utratí v obchodech až 233 až 240 miliard korun, což bude přibližně o čtyři procenta meziročně více.

Letošní novoroční výprodeje doprovázely velké problémy. Česká obchodní inspekce zjistila, že některé velkoprodejny nabízely na reklamních letácích některé zlevněné výrobky, které ve skutečnosti nebyly v prodeji. Kontrolní akci ČOI odstartovaly novoroční slevy v hypermarketech Carrefour, kde na začátku ledna klesly ceny některého zboží až o 95 procent. Do prodejen tehdy zamířily tisíce zákazníků, na řadu z nich se zlevněné zboží nedostalo.

Obchodní řetězce jsou ale již po problémech s novoročními výprodeji opatrnější při inzerování slev a mnohé z nich začaly v letácích upozorňujících na snížené ceny uvádět i údaje o množství zlevněného zboží. Obchodníci se tak chtějí vyhnout komplikacím a kritice, kterou kvůli lednovým výprodejům sklidili od zákazníků i státních orgánů. Zpřísnit podmínky pro výprodeje má novela zákona o regulaci reklamy, kterou nedávno schválil parlament.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK