V nebankovním registru budou informace o klientech dalších firem

27.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. prosince (ČTK) - Registr informací o klientech leasingových a splátkových společností, který má snížit riziko nesplácených úvěrů a půjček, rozšiřuje počet uživatelů. Smlouvy o zpracování údajů v nebankovním registru podepsaly leasingové společnosti Renault Leasing CZ a D.S. Leasing. Řekl to Petr Kučera, ředitel společnosti CCB - Czech Credit Bureau, která databázi provozuje.

Nyní se podle něj jedná s dalšími deseti leasingovými a splátkovými společnostmi o jejich přistoupení do registru v prvním čtvrtletí 2006. Zakládajícími členy registru, který funguje od letošního června, jsou ČSOB Leasing, CAC Leasing, CCB - Finance, GE Money Multiservis, GE Money Auto, ŠkoFIN, Leasing České spořitelny a s Autoleasing.

Renault Leasing CZ je společným podnikem CAC Leasing a RCI Banque. D.S. Leasing je dceřinou společností koncernu Dimension.

Registr obsahuje pozitivní i negativní informace o fyzických i právnických osobách, které jsou ve splátkovém vztahu s některou z účastnických firem. Pozitivními se rozumí například počet sledovaných uzavřených leasingových či úvěrových obchodů, celková angažovanost, typy a počet úvěrových produktů, výše měsíčních splátek apod. Mezi negativní patří objem pohledávek či počet dní po splatnosti.

Nebankovní úvěrový registr se od 1. ledna propojí s databází bank, kterou také provozuje CCB. Propojení databází má umožnit výrazné snížení rizika členských firem při poskytování úvěrů fyzickým osobám a omezení hrozby předlužení, které by mohlo vést až k osobnímu bankrotu.

Členskými společnostmi obou registrů je nyní pokryto 95 procent bankovního, 90 procent leasingového a 50 procent splátkového trhu. Nebankovní registr také jedná s mobilními a dalšími telekomunikačními operátory a s energetickými společnostmi o možnosti jejich vstupu do databáze a o recipročním využívání pouze negativních informací.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK