Češi si koupili už 19 milionů mobilních telefonů

28.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 28. prosince (ČTK) - Od roku 1996, kdy začala fungovat první tuzemská síť mobilních telefonů GSM, se do Česka dovezlo téměř 19 milionů mobilních telefonů. Za celý rok 1996 se jich přitom prodalo téměř 150.000 kusů a mobilní telefon si tehdy pořídil zhruba každý sedmdesátý člověk. S odvoláním na údaje výzkumné společnosti Gartner o tom informují Hospodářské noviny.

Doba, po které si lidé koupí nový mobil, se stále zkracuje. "Zatímco dříve lidé přístroj používali v průměru přes tři roky, nyní je to méně než dva," cituje deník Roberta Stránského ze společnosti GfK Praha, která se zabývá průzkumem trhu. Mluvčí Oskar Vodafonu Jakub Hrabovský uvedl, že u tarifních zákazníků je průměrné stáří přístroje asi 13 měsíců, u předplacených karet zhruba 17 měsíců.

Podle údajů společnosti Gartner se počet prodaných mobilů v Česku mírně snižuje. Letos se jich například ve srovnání s loňským rokem prodá o zhruba 300.000 méně. "Je to tím, že trh už je nasycený a nepřibývá tolik nových uživatelů mobilních telefonů jako dřív," uvedla analytička firmy Gartner Carolina Milanesi.

Podle údajů mobilních operátorů je v tuzemsku víc aktivních SIM karet než obyvatel. Na 100 Čechů připadá 106 karet. Ne všechny však používají jejich majitelé k telefonování, některé slouží například jen pro datové služby do notebooků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK