Japonské akcie na novém maximu za pět let

28.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 28. prosince (ČTK) - Japonské akcie ve středu obnovily silný růst a jejich index se dostal na nové pětileté maximum. Přispěly k tomu údaje potvrzující příznivý hospodářský vývoj země. Na devizovém trhu si dolar zachoval výrazný úterní přírůstek k japonskému jenu.

Hlavní index Nikkei 225 v závěru stoupl o 1,4 procenta na 16.194,61 bodu, nejvýše od září 2000. Navázal tak na pondělní zpevnění, kdy se dostal poprvé po pěti letech nad 16.000 bodů.

Dnešní statistické údaje ukázaly, že japonská průmyslová výroba vzrostla v listopadu čtvrtý měsíc po sobě. Poprvé za 21 měsíců pak meziročně vzrostly očištěné tržby velkých maloobchodních prodejen a působila ještě úterní čísla o růstu na trhu bydlení. Údaje dopomohly k růstu akciím stavebních a realitních firem.

Pokles kurzu jenu zase posílil akcie předních vývozců jako Sony nebo Toyota. Akcie elektronických výrobců Hitachi a Toshiba rostly po zprávě o společném projektu na výrobu nové generace čipů.

Dolar si udržel jednoprocentní zisk k jenu z úterka, kdy investoři prodávali japonskou měnu, protože v dohledné době nečekají zvýšení nulových domácích úroků. Naopak centrální banka USA již za rok a půl zvýšila sazby 13krát a v lednu zřejmě učiní další podobný krok.

Ke konci tokijského obchodování dolar k jenu mírně klesl na 117,18 JPY z úterního závěru v USA na 117,40 JPY. K euru oslabil na 1,1868 z předchozích 1,1832 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK