ČSÚ: Důvěra v ekonomiku v prosinci mírně klesla

28.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 28. prosince (ČTK) - Celková důvěra v ekonomiku se v prosinci snížila proti předchozímu měsíci i meziročně. Ve vztahu k průměru za posledních pět let však stále ukazatele důvěry dosahují nadprůměrných hodnot. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Saldo souhrnného indikátoru důvěry se v prosinci proti předchozímu měsíci snížilo o dva body, stejně jako saldo podnikatelského indikátoru. Saldo indikátoru důvěry spotřebitelů kleslo o tři body.

V průmyslu převažuje v prosinci příznivé hodnocení současné ekonomické situace. Více než polovina respondentů hodnotí svou ekonomickou situaci jako dobrou, 47,6 procenta jako uspokojivou a pouze 2,2 procenta jako špatnou. V příštích třech měsících očekává 29,1 procenta respondentů růst výrobní činnosti, 61 procent očekává stagnaci a 9,9 procenta pokles při nezměněné zaměstnanosti.

V roce 2006 by podle názoru respondentů ve zpracovatelském průmyslu měly být investice zhruba o deset procent vyšší než letos. Celkově se důvěra v průmyslu proti předchozímu měsíci snížila o jeden bod a meziročně klesla o tři body.

Ve stavebnictví hodnotila polovina respondentů v prosinci svou ekonomickou situaci jako dobrou a 46 procent jako uspokojivou a jen čtyři procenta jako špatnou. Pro příští tři měsíce očekávají respondenti zvýšení zaměstnanosti. Celkově se důvěra ve stavebnictví vlivem prosincového poklesu poptávky meziměsíčně snížila o pět bodů a meziročně klesla o devět bodů.

V odvětví obchodu hodnotilo v prosinci ekonomickou situaci svého podniku 61,7 procenta respondentů jako dobrou a 35,6 procenta jako odpovídající sezoně. Pouze 2,7 procenta jich považuje situaci za špatnou. Celkově se důvěra obchodníků v meziměsíčním srovnání nezměnila a meziročně o tři body stoupla.

Ve vybraných odvětvích služeb hodnotilo svoji současnou ekonomickou situaci v prosinci 55,8 procenta respondentů jako dobrou a 43,1 procenta ji hodnotí jako odpovídající sezoně. Jenom 1,1 procenta jí označilo jako špatnou. Celkově se důvěra ve službách nezměnila a v meziročním srovnání je o tři body vyšší.

Ze šetření mezi spotřebiteli vyplývá pokles ukazatele očekávání celkové ekonomické situace v příštích 12 měsících o devět bodů a ukazatele očekávané finanční situace o tři body. Proti minulému měsíci se mírně zvýšil podíl spotřebitelů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti. Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit, se mírně snížil. Celkově spotřebitelská důvěra proti minulému měsíci snížila o tři body, ale v meziročním srovnání o čtyři body vzrostla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK