Hyundai o továrně nerozhodla, vládní delegace pojede do Koreje

28.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 28. prosince (ČTK) - Rozhodnutí společnosti Hyundai o umístění evropské automobilky se zřejmě opozdí. Firma jej chtěla oznámit na přelomu roku, podle nejnovějších informací ČTK se ale o podmínkách investice stále vyjednává. V týdnu po 9. lednu odletí do Jižní Koreje vládní delegace, která by měla doladit investiční pobídky a další detaily. Složení delegace ještě není známo, bude záviset na obsahu jednání. Řekla to Alžběta Honsová z tiskového odboru agentury CzechInvest.

Jihokorejská společnost Hyundai plánuje stavbu své pobočky, která by dodávala ročně kolem 300.000 vozů zejména na evropský trh, zřejmě v některé z lokalit v Česku, nebo v Polsku. Počítá se s investicí 35 až 40 miliard korun, továrna by měla přímo zaměstnat kolem 3000 lidí, v dodavatelských firmách by mohlo podle CzechInvestu vzniknout více než 10.000 nových pracovních míst. V Moravskoslezském kraji je bez práce téměř 95.000 lidí.

Největší šance na získání investice má zóna v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Moravskoslezský kraj už má na jednání o investicích do Koreje pozvánku, součástí delegace bude hejtmanův náměstek pro ekonomiku Pavel Drobil. Účast zástupce Zlínského kraje, který chce Hyundai přilákat do zóny v Holešově na Kroměřížsku, zatím není podle vedoucí kanceláře hejtmana Zlínského kraje Pavlíny Novákové potvrzena.

Hned v následujícím týdnu po jednání vládní delegace ve společnosti Hyundai měl Jižní Koreu a Indii navštívit premiér Jiří Paroubek, podle neoficiálních informací tam měl dohodu o obří investici dokončit. Z cesty do Koreje nakonec sešlo, premiér navštíví jen Indii. "V komunikaci s korejskou stranou jsme nenašli vhodný termín. Sdělili nám, že na přípravu takové návštěvy potřebují dva až tři měsíce. S jednáním o investici firmy Hyundai to nijak nesouvisí," řekl vedoucí tiskového oddělení vlády Jiří Ovčáček.

Podle Hanuše Krejčího z CzechInvestu by společnost Hyundai mohla od státu získat investiční pobídky v celkové hodnotě až 3,5 miliardy korun. Do této částky jsou zahrnuty přímé investiční pobídky i daňové prázdniny.

Moravskoslezský kraj už odeslal všechny peníze za pozemky a domy v Nošovicích vykoupené v první etapě, celkem 202 milionů ze státního rozpočtu a pět milionů korun od kraje. Lidé z Nošovic, kteří své pozemky prodali, už většinou podle zjištění ČTK mají peníze na svých účtech.

Peníze na druhou část výkupů by měl mít kraj k dispozici v lednu, počítá se s výkupem 207 hektarů a devíti domků. Ze státního rozpočtu by pro tyto účely mělo být uvolněno přes 335 milionů korun. "Požadavek už jsme odeslali, v lednu o nich bude jednat vládní meziresortní komise. Lidé by měli dostat peníze nejpozději do konce ledna," řekla mluvčí Moravskoslezského kraje Šárka Swiderová. Kraj by měl na druhou etapu výkupů uvolnit 13 milionů korun z regionálního rozvojového fondu.

Sedmá největší automobilka na světě Hyundai chce začít se stavbou už příští rok, první vozy by měla vyrobit na konci roku 2008. Nová továrna by podle odhadů agentury CzechInvest v roce 2009 zvýšila růst českého hrubého domácího produktu až o 1,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK