Americké akcie dopoledne vzrostly díky spotřebitelské důvěře

28.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 28. prosince (ČTK) - Nákupní zájem o akcie byl ve středu dopoledne na newyorské Wall Street silnější než snahy prodávat a ceny akcií rostly. Náladu na burze zvýšil prosincový vývoj americké spotřebitelské důvěry. Díky kontraktu od amerického vojenského námořnictva šly nahoru akcie koncernu Boeing Co.

Dow Jonesův index, který zahrnuje třicet nejhodnotnějších titulů burzy, v poledne newyorského času stoupl o 0,2 procenta na 10.800,6 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se ale v 18 hodin SEČ snížil o nepatrných 0,06 procenta na 2225,5 bodu.

Boeing v jednu chvíli posílil o 0,4 procenta na 70,80 dolaru. Zakázku na letadla za miliardu dolarů s Boeingem získala společnost Textron Inc. Její akcie ale dopoledne stagnovaly na 77,10 dolaru.

Důvěra v prosinci vzrostla na nejvyšší úroveň od srpna a dostala se tak nad hodnotu před hurikánem Katrina, uvedla agentura Conference Board. Index spotřebitelské nálady se tento měsíc zvýšil na 103,6 bodu, v listopadu dosáhl revidovaných 98,3 bodu. Ekonomové dotázaní agenturou Reuters takový nárůst nečekali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK