Cena ropy překročila 60 dolarů, později mírně klesla

28.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 28. prosince (ČTK) - Ceny ropy se ve středu vrátily k prudkému růstu a barel americké lehké ropy West Texas Intermediate se na okamžik prodával za více než 60 dolarů. Ještě dopoledne přitom cena činila asi 57,80 USD. Růst se ale před koncem obchodování snížil a cena se ustálila na úrovni 59,82 USD. Ropa Brent zdražila na 57,52 USD.

Za růstem ceny stojí převážně obavy, že ve Spojených státech minulý týden klesly zásoby ropy. Pravidelná týdenní statistika bude zveřejněna ve čtvrtek.

Spolu s cenami ropy se zvyšují i ceny topného oleje, který zdražil o 4,55 centu nad 1,68 USD za galon (asi 3,8 litru). Benzin ale zdražil ještě více, jeho cena se zvýšila o 7,77 centu a činí více než 1,59 USD za galon. Až do středy cena ropy klesala díky příznivějšímu počasí na většině území USA.

"Počasí už je v ceně započteno a pozornost se stáčí ke kartelu OPEC, u něhož se zdá, že je připraven snížit těžbu," řekl analytik společnosti Alaron Trading Phil Flynn. Kartel OPEC je připraven přehodnotit svůj postoj, pokud bude poptávka po ropě v prvním čtvrtletí nižší, než předpokládal.

Americké ministerstvo energetiky ve čtvrtek zveřejní pravidelnou týdenní zprávu o stavu zásob ropy. Analytici v anketě agentury Reuters očekávají, že objem zásob surové ropy se snížil o 1,2 milionu barelů, zatímco u zásob benzinu čekají pokles o 300 tisíc barelů.

Ministři kartelu OPEC se na konci ledna sejdou ve svém sídle ve Vídni. Z Íránu dnes zazněly hlasy, že by kartel měl zvážit snížení těžby o jeden milion barelů denně. Prezident kartelu Ahmad Sabah ale naznačil, že snížení těžby je pravděpodobnější až ve druhém čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK