Bývalý hlavní účetní Enronu se přiznal k podvodu

28.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


HOUSTON 28. prosince (ČTK) - Bývalý hlavní účetní zkrachovalé energetické společnosti Enron Richard Causey se podle očekávání přiznal ke spáchání trestného činu podvodu při obchodování s cennými papíry. Soudu v americkém Houstonu řekl, že vinu přizná i při nadcházejícím slyšení v lednu. Spolu s ním budou souzeni také vrcholoví manažeři Ken Lay a Jeff Skilling.

Causey už dříve uzavřel se státními orgány dohodu, že bude při vyšetřování plně spolupracovat a pomůže objasnit pozadí pádu Enronu. Výměnou za to mu prokuratura slíbila, že bude žádat mírný trest a možnost předčasného propuštění. Causey ovšem musí přestat chránit své bývalé nadřízené a svědčit proti nim. To se zdá velmi pravděpodobné.

Pokud Causey splní všechny požadavky prokuratury, mohl by být odsouzen pouze k sedmi letům vězení s možností zkrácení trestu až o dva roky. Causey je obviněn z celé řady trestných činů, z nichž většinu podle obžaloby spáchal po konspiraci s nadřízenými. Znění výsledkové zprávy o hospodaření firmy ale bylo jeho zodpovědností a k tomu se také hodlá přiznat.

Zatím není jisté, že bude Causey vypovídat při slyšení s jeho bývalými nadřízenými, ale dohoda s prokuraturou by ho k tomu měla zavazovat. Causey byl v roce 2001 jednou z klíčových osob ve finančním skandálu, který vedl až k pádu mamutí energetické firmy Enron. Kolaps firmy způsobily skryté ztráty, s nimiž se podnik už nedokázal vyrovnat.

Causey je šestnáctým člověkem v kauze Enron, který se rozhodl spolupracovat s vládou. To mu sice pomůže k mírnějšímu trestu, ale zřejmě ho to neochrání před nutností zaplatit pokutu 1,25 milionu dolarů (zhruba 30 milionů Kč). Mezi více než třiceti body obžaloby je i lhaní auditorům a praní špinavých peněz.

Kauza Enronu vedla k výraznému zpřísnění podnikové kultury ve Spojených státech a otevřela cestu k přijetí Sarbanesova-Oxleyho zákona, který upravuje způsob komunikace firem a akcionáři. Kromě toho ale zpřísňuje pravidla, kterými firmy informují o vyhlídkách na další hospodaření.

Případ Enron zasáhl nejvyšší politiku a poškodil také pověst prezidenta George Bushe. Ukázalo se totiž, že Lay byl blízkým přítelem rodiny Bushových, a kromě jiného výrazně přispěl na Bushovu prezidentskou kampaň. Lay, Skilling a Causey byli poprvé obviněni už loni, podotýká agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK