Akcie v RM-Systému letos vydělaly rekordních 63,8 pct

29.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. prosince (ČTK) - Českým akciím obchodovaným mimoburzovním RM-Systémem se nikdy nedařilo lépe než letos. Ceny nejlepších třiceti podniků z indexu PK 30 vyrostly ve srovnání s koncem loňského prosince o 63,84 procenta. Trh mnohokrát vylepšil historické maximum, současná rekordní hodnota indexu je 2387,84 bodu z úvodu října. Informace poskytl RM-Systém.

Více než dvojnásobné zhodnocení přinesly za rok investorům dvě hlavní opory trhu - Unipetrol a ČEZ. Akcie Unipetrolu, kde se místo státu ujal kormidla nový vlastník polský koncern PKN Orlen, vyrostly o 137,7 procenta. Cenné papíry firmy ČEZ posílené tuzemskými i zahraničními akvizicemi se pak zhodnotily o 113,8 procenta.

Úspěšní byli i jiní. Neratovická Spolana vyrostla o 87,2 procenta, Severočeská plynárenská přidala 78,7 procenta a ústecká Spolchemie si polepšila o 61 procent. Nouze ale nebyla ani o ztráty. Setuza oslabila o takřka pětinu a obě emise United Energy odepsaly kolem 30 procent.

Na nově zavedeném volném trhu, kde je možné od srpna obchodovat akcie i bez souhlasu podniku jen na základě zájmu akcionářů, excelovaly Vítkovice. Od půlky prázdnin do minulého týdne mohl investor při koupi akcií za 100.000 korun vydělat 409.000 korun. "Nutno podotknout, že je velice nepravděpodobné, že se tento nárůst bude opakovat," řekl Roman Jandík z RM- Systému.

Celkové obchody s cennými papíry v RM-Systému meziročně narostly o více než třetinu na téměř 6,6 miliardy korun. Podíl RM-Systému, který se zaměřuje na drobné investory, na celém kapitálovém trhu ovšem přes zlepšení zůstal zanedbatelný. Například burza zobchodovala jen akcií za více než bilion korun.

Domácí akcie vzrostly v RM-Systému již čtvrtým rokem a přitom neustále zvyšovaly tempo. I na příští rok analytici dávají trhu příznivé vyhlídky, ale čekají výrazné zpomalení výkonnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK