MfD: Předvolební dárky vlády budou stát až 42 miliard

30.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. prosince (ČTK) - Přilepšit rodinám a zvýšit sociální dávky bude pro stát dražší, než se dosud čekalo. Větší rodičovský příspěvek, přídavky na děti nebo nemocenská, které před volbami slíbila vláda, vyjdou dohromady na téměř 42 miliard korun. Píše to Mladá fronta Dnes. Větší část sumy, kterou vláda rozdá, jí lidé odvedou na daních. Zbytek si kabinet půjčí.

Z analýz ministerstva financí podle MfD vyplývá, že pokud se uskuteční všechny tyto plány, pak se rozpočet v roce 2007 propadne do schodku přes 100 miliard, což by bylo rekordní zadlužení. "Ministerstvo nyní možná řešení analyzuje. Nepochybně bude nutné krátit výdaje všech ministerstev," cituje deník ministra Bohuslava Sobotku.

Proti záměrům vlády se minulý týden vyslovil guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. Návrhy politiků na útraty v příštích letech označil za velmi nedisciplinované s tím, že řada návrhů jde proti zdravému rozumu.

Vyšší zadlužení v roce 2007 může mít vážné důsledky, varuje MfD. Schodek rozpočtu, který sleduje Evropská komise, by se tak dostal mimo limity, ke kterým se vláda zavázala. Úředníci ministerstva financí podle deníku v materiálu ke státnímu rozpočtu na příští rok varují, že to může komise brát jako velkou rozpočtovou expanzi a může také omezit dotace z evropských fondů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK