Ve stavebních spořitelnách byly fronty, klienti chtěli příspěvek

30.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. prosince (ČTK) - Stavební spořitelny zaznamenaly dnes velký zájem klientů, kteří nechtěli přijít o státní příspěvek za letošní rok a tak na poslední chvíli ukládali peníze na účet. Vyplývá to z ankety ČTK mezi stavebními spořitelnami. Provoz byl podle nich větší než obvykle, někde se na centrálách tvořily fronty, ale nezvladatelné tlačenice prý nevznikaly.

"Ve čtvrtek i dnes jsou na pokladnách centrály fronty tvořené těmi klienty, kteří nechali zaplacení vkladu stavebního spoření na poslední chvíli," řekla ČTK ředitelka odboru správy smluv Raiffeisen stavební spořitelny Jana Musilová.

Modrá pyramida registruje rekordní zájem klientů. Ve čtvrtek navštívilo její klientské centrum v Praze 2 téměř tisíc klientů, stejná situace je i dnes. "Někteří ještě na poslední chvíli uzavírají smlouvy o stavebním spoření, ale většinou přišli složit peníze na účet," řekla mluvčí Hana Vaněčková.

Na pobočkách Stavební spořitelny České spořitelny byl dopoledne provoz plynulý. "Jako každým rokem registrujeme mírně zvýšený zájem o platby stavebního spoření, ale není to nic mimořádného, co by se nedalo zvládnout," uvedla mluvčí spořitelny Kristýna Havligerová.

Otevírací doba i podmínky pro zaslání peněz v řádném termínu pro přiznání státní podpory jsou u stavebních spořitelen různé. U Modré pyramidy bylo možné složit peníze v pražském klientském centru dnes do 11:00 hodin. Na převod v bance tak, aby byl zachován nárok na státní podporu, bylo již dnes pozdě. Stavební spořitelna České spořitelny umožnila dnes do 10:00 hotovostní platbou do jiné banky. Navíc tato platba nebyla během dneška zpoplatněna.

Na pokladnách centrály Raiffeisenbank stavební spořitelny je poslední možnost zaplacení v hotovosti dnes do 15 hodin. Tato spořitelna uzná závazek spořit za splněný i v případě, že klient vklad uhradí ještě dnes na poště nebo v bance a ta platbu dnes přijme a v letošním roce provede. Klient potom musí doložit stavební spořitelně kopií ústřižku poštovní složenky či výpisem z účtu, že platba byla provedena ještě v roce 2005, upozornila Musilová.

Pro získání státní podpory ke stavebnímu spoření za letošní rok obecně platí, že na účty finančních ústavů musejí být peníze klientů připsány nejpozději do konce roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK