Přední americké akcie v pátek dopoledne mírně klesly

30.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 30. prosince (ČTK) - Akcie předních amerických korporací se dopoledne, v poslední obchodní den roku, vydaly mírně dolů. Investoři prodávali některé z těch titulů, které si během uplynulého roku vedly nejlépe. Oslabila tak například emise počítačové firmy Apple Computer.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času, tedy v 18 hodin SEČ, klesl o 0,6 procenta na 10.725,8 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se v poledne snížil na 2204,6 bodu, také zhruba o 0,6 procenta.

Akcie Apple oslabily před polednem na trhu Nasdaq o 1,4 procenta na 70,42 dolaru. Hewlett-Packard, světově druhý největší výrobce počítačů, klesl téměř o procento na 28,49 dolaru. Hewlett-Packard je součástí Dow Jonesova indexu.

Za celý rok ale akcie Apple vyskočily o 129 procent, zatímco Hewlett-Packard posílil o 36 procent. Internetový vyhledávač Google dopoledne sice klesl o 1,1 procenta 415,47 dolaru, od začátku roku si ale polepšil o 121 procent.

"Lidé čekají na růst před závěrem roku, sami ale chytře sázejí na pokles," řekl jeden z obchodníků. "Důvodem obav v myslích dealerů jsou rostoucí ceny komodit a inflační tlaky," dodal. V pondělí se v New Yorku obchodovat nebude, ještě kvůli novoročním oslavám, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK