Rusko začalo Ukrajinu oddělovat od dodávek zemního plynu

01.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MOSKVA 1. ledna (ČTK) - Rusko začalo dopoledne uskutečňovat ohlášené odpojování Ukrajiny od svých dodávek zemního plynu. Tento krok může ohrozit dodávky i do střední a západní Evropy včetně Česka a v metropolích západního světa zvýšil obavy z toho, že Moskva bude používat energetiku k politickým cílům. Přišel přitom právě v den, kdy Rusko přebírá předsednictví prestižního klubu nejvýznamnějších zemí světa G8.

Státem kontrolovaný plynárenský monopol Gazprom těsně před lhůtou plánovaného zastavení dodávek sdělil, že začal snižovat tlak v potrubí směřujícím na Ukrajinu. Mluvčí Gazpromu Sergej Kuprjanov však dodal, že plyn pro Evropu "proudí na plný výkon".

Gazprom v noci oznámil, že Ukrajina odmítla poslední nabídku ruské strany a bude dnes podle plánu odpojena v 8:00 SEČ. Kyjev do sobotní půlnoci nepřistoupil na dohodu o přechodu na mnohem vyšší ceny plynu od druhého čtvrtletí. "V této situaci, za niž nese vinu ukrajinská strana, jsme byli nuceni zahájit snižování tlaku v plynovodu na Ukrajinu," řekl Kuprjanov podle agentury Reuters.

Zastavení dodávek je vyvrcholením cenového sporu obou zemí. Gazprom požadoval, aby Ukrajina přijala zvýšení ceny plynu z 50 dolarů za 1000 metrů krychlových na západoevropskou úroveň 230 dolarů. To Kyjev odmítal a označoval za politické zneužívání energetiky.

Rusko říká, že jde čistě o ekonomický spor, postoj Moskvy však již začíná znepokojovat západní vlády od Berlína po Washington. Ukrajinští činitelé říkají, že Moskva chce dostat zpět pod svůj vliv zemi, která se po loňské "oranžové revoluci" a nástupu prezidenta Viktora Juščenka začala přiklánět k Západu.

Moskva dnes převzala od Británie poprvé rotující předsednictví skupiny G8. Jedním z hlavních námětů diskusí G8 v letošním roce přitom má být otázka bezpečnosti energetických dodávek.

Loni Gazprom prodal Ukrajině 25 miliard kubíků plynu, tedy asi třetinu domácí spotřeby. Kyjev říká, že v zásobnících má plynu dost na několik týdnů. Mluvčí Gazpromu však Ukrajině předpovídá rychlé a závažné dopady její "neposlušnosti". Odmítnutí ruských návrhů "bude mít pro ekonomiku Ukrajiny a bohužel i pro bratrský ukrajinský lid katastrofální následky", řekl mluvčí.

Země Evropské unie odebírají od Ruska asi čtvrtinu své spotřeby plynu a zhruba 80 procent z toho jde právě přes Ukrajinu. Gazprom v sobotu některé své západoevropské zákazníky informoval, že jakmile přestane dodávat plyn Ukrajině, mohli by omezení dodávek pocítit i oni, kdyby Kyjev odčerpával plyn určený k tranzitu na západ.

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu na poslední chvíli nabídl Ukrajině dodávat zemní plyn ještě v prvních třech měsících roku 2006 za nynějších cen. Kyjev však měl do půlnoci přistoupit na to, že již od druhého čtvrtletí bude platit mnohem vyšší evropské ceny, což se podle Gazpromu nestalo. Ukrajina byla nakonec ochotna tržní ceny přijmout, ale chtěla jednat o jejich přesné výši.

Český dovozce RWE Transgas již dříve uvedl, že v případě výpadku dodávek je připraven zajistit zásobování České republiky zvýšenými dodávkami ze zásobníků po dobu několika týdnů. V tomto ročním období by při obvyklých teplotách plyn vystačil na zhruba šest týdnů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK