Ruský Gazprom dokončil odpojení Ukrajiny od dodávek zemního plynu

01.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MOSKVA 1. ledna (ČTK) - Ruský plynárenský monopol Gazprom dokončil úplné odpojení Ukrajiny od dodávek zemního plynu kvůli sporu o ceny, sdělil dnes odpoledne mluvčí Gazpromu. Ukrajinský podnik Naftogaz ihned poté uvedl, že v důsledku toho může být omezen ruský export plynu do střední a západní Evropy.

Gazprom uvedl, že odebral Ukrajině dodávky 120 milionů krychlových metrů denně. Dále na západ od Ukrajiny, tedy i do České republiky a na Slovensko, Gazprom stále posílá 360 milionů kubíků denně, řekl mluvčí firmy podle agentury Reuters.

Ukrajinský Naftogaz omezení dodávek potvrdil. Uvedl však, že krok Gazpromu může omezit proud plynu dále do Evropy. Kyjev již dříve uváděl, že má právo si jako tranzitní poplatek odebírat z tranzitního plynovodu 15 procent objemu plynu, určeného pro ostatní odběratele. To Rusko označuje za krádež.

Gazprom požadoval, aby Ukrajina od 1. ledna platila západoevropskou cenu 230 dolarů za 1000 kubíků proti nynějším 50 dolarům. Přitom s Kyjevem uzavřel pětiletou dohodu v roce 2004 a Bělorusku tento týden dal v nové dohodě cenu 47 dolarů. To podle pozorovatelů ukazuje na politické motivy státem kontrolovaného gigantu a to, že Kreml zneužívá energetiky k mocenským účelům. Ukrajina po nástupu prozápadního prezidenta Viktora Juščenka k Rusku ochlazuje a sporem o plyn oboustranné napětí vrcholí.

Plynárenské podniky ve střední Evropě již chystají nouzové plány pro případ výpadku dodávek. Český dovozce RWE Transgas dříve ujistil, že v případě výpadku dodávek je připraven zajistit zásobování dodávkami ze zásobníků po dobu zhruba šesti týdnů.

Sama Ukrajina, které Gazprom dodává asi třetinu její spotřeby, bude nyní závislá na plynu z Turkmenistánu, který je jejím největší dodavatelem. Turkmenský prezident Saparmurat Nijazov dnes uvedl, že letos dodá jeho země Ukrajině 40 miliard kubíků, tedy zhruba stejně jako loni. Tento plyn však jde přes ruské plynovody a Gazprom se nedávno dohodl s Turkmenistánem na výrazném zvýšení nákupů jeho plynu. Ukrajinští činitelé uvádějí, že země má rezervy plynu na několik týdnů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK