Podnikatelé: Podnikání bude jednodušší, vadí placení nemocenské

01.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. ledna (ČTK) - Podmínky pro podnikání zlepší v tomto roce zejména novela zákona o dani z příjmu, jež mimo jiné zvyšuje živnostníkům výdajové paušály. Podnikatelé, kterým letos klesnou daně, by se měli dočkat také omezení byrokracie a při konkurzu lepšího postavení v roli věřitele. Podnikatelé se naopak obávají zejména povinnosti platit zaměstnancům nemocenskou v prvních 14 dnech nemoci, netěší je ani zvýšení odvodů na sociální a zdravotní pojištění.

Začátek roku tradičně přináší na poslední chvíli změny daňové legislativy, takže bude třeba reagovat pružně na zavedení změn, řekla partnerka daňové kanceláře Fučík & partneři Edita Ševcovicová. Mezi nejvýznamnější změny podle ní patří zvýšení výdajových paušálů, které je možné využít již pro rok 2005, či sleva na dani při pořízení registračních pokladen.

Zatímco při normálním placení daní si podnikatelé musejí schovávat všechny doklady a složitě vypočítávat daně, při využití paušálů stačí pro výpočet daně celkové příjmy. Podnikatelé si odečtou určité procento příjmů jako výdaj a ze zbylé části si vypočtou daň.

Analytik Patria Finance David Marek za nejvýznamnější změnu považuje další pokles sazby daně z příjmu právnických osob a změnu zdanění fyzických osob, jež se dotkne nejen zaměstnanců, ale i živnostníků. Podnikatelskému prostředí by měla prospět také novela konkurzního práva, dodal. Ta má lepšit postavení věřitelů a zrychlit konkurzy.

Předseda Svazu podnikatelů a živnostníků ČR Bedřich Danda doufá, že se podaří v podnikatelském prostředí zlepšit některé oblasti, zejména ve formální části pro začínající podnikatele. "Tyto úpravy ale pouze z malé části zlepší naše podnikatelské prostředí, které ovlivňuje z jedné strany legislativa a z druhé konkurence, zejména zahraničních firem a obchodních řetězců," uvedl.

Od května by podnikatelům při zahájení i průběhu činnosti měl stačit na všechny nutné úkony jeden úřad a jeden formulář. Nyní musí podnikatel navštívit nejméně tři úřady a vyplnit až osm formulářů.

Pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) se podle Dandy opět zvýší základy pro výpočet plateb sociální a zdravotní pojištění ze 45 na 50 procent. "Nejhorší pocit a hrůzu mají zejména malí podnikatelé z placení nemocenské v prvních 14 dnech a z pravděpodobného přijetí zákoníku práce parlamentní 111 (ČSSD a KSČM)," poznamenal.

Předseda Středního podnikatelského stavu Zdeněk Somr se obává, že podmínky pro střední podnikatele se nezlepší. "Pokud budou pokračovat předvolební dárky těm, kteří nechtějí nebo nemohou mít větší příjmy a bezbřehé rozdávání investičních pobídek pro zahraniční investory, tak to někdo další bude muset zaplatit. A kdo jiný už zbývá, než střední podnikatelé," dodal. Jedním z důsledků podle něj může být stěhování domácích firem pryč ze země.

Podmínky pro podnikání budou záležet především na tom, jak dopadnou volby, soudí analytik PPF Pavel Kohout. Může se zmírnit daňová i administrativní zátěž a vzroste zaměstnanost. Podnikatelé budou patrně muset počítat s o něco vyššími úrokovými sazbami, podotkl. Začínající oživení západoevropských by mělo pomoci firmám zaměřeným na exportní produkci, ale i jejich subdodavatelům, doplnil Marek.

Viceprezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček míní, že hlavními nositeli změn budou samotné podniky a podnikatelé, kteří rozhodují o svém úspěchu či neúspěchu. "Podnikatelské prostředí nám může nepatrně naše výsledky ovlivnit, ale spoléhat se na jeho zásadní proměnu, která nám umožní skvělé zítřky, je utopie," uzavřel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK