Paroubek: Loňský rozpočet skončí s deficitem asi 57 miliard Kč

01.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. ledna (ČTK) - Hospodaření státního rozpočtu za loňský rok skončí s deficitem přibližně 57 miliard korun. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl premiér Jiří Paroubek. Odborníci již dříve odhadli, že schodek bude asi 50 až 55 miliard Kč.

Loňský deficit tak bude zřejmě výrazně nižší, než je limit přijatý sněmovnou. Poslanci pro celý loňský rok schválili schodek 83,6 miliardy korun.

Ministerstvo financí zveřejní údaje o státním rozpočtu za minulý rok v pondělí. V závěru listopadu skončil rozpočet přebytkem 200 milionů korun. To, že hospodaření státu se na konci roku zhoršuje, je podle ekonomů běžné. Obvykle se realizují velké platby, které prohlubují deficit.

Letos by měl schodek státního rozpočtu bez započítání zdrojů pro Českou konsolidační agenturu činit 74,4 miliardy korun. Pro rok 2007 MF plánuje schodek 88 miliard Kč a pro rok 2008 asi 71,2 miliardy korun.

Vysoké schodky rozpočtů kritizuje opozice i analytici. Koncem prosince se ke kritice připojil guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. Ten řekl, že návrhy politiků na útraty v příštích letech jsou velmi nedisciplinované a řada návrhů jde proti zdravému rozumu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK