E.ON: Rusko-ukrajinský spor o plyn může zasáhnout velké zákazníky

01.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


FRANKFURT 1. ledna (ČTK) - Největší německý dodavatel zemního plynu E.ON Ruhrgas bude mít jen omezené možnosti zajišťovat bezpečný přísun plynu velkoobchodním odběratelům, jestliže se rusko-ukrajinský spor o plyn protáhne a zima zůstane chladná. Domácnosti a malé firmy však obavy mít nemusí, uvedl v dnešním sdělení firmy generální ředitel E.ON Burckhard Bergmann.

Ruský plynárenský monopol Gazprom dnes zastavil dodávky plynu na Ukrajinu, protože ta odmítla narychlo podepsat novou cenovou dohodu. Podle ní by Kyjev od druhého čtvrtletí musel platit za plyn téměř pětinásobnou částku než loni.

Západní Evropa dostává od Gazpromu asi čtvrtinu své roční spotřeby plynu a 80 procent z toho jde přes Ukrajinu. Německo získává z Ruska více než třetinu své spotřeby a zbylý plyn jde do Rakouska, Itálie a Francie. Mnohem závislejší jsou na ruském plynu země střední Evropy; přes Ukrajinu jde ruský plyn do České republiky, na Slovensko nebo do Maďarska.

Gazprom zdůrazňuje, že západní odběratelé se odpojení dodávek na Ukrajinu nedotkne. Firma však tento týden některé západní zákazníky varovala před možnými dopady, kdyby Ukrajině vypnula plyn a Kyjev by jej odebíral "načerno".

Český dovozce plynu RWE Transgas sdělil, že zásobování plynem probíhá normálně a nebyl zaznamenán žádný pokles. Maďarská ropná a plynárenská skupina MOL však již uvedla, že u ní tlak v plynovodu klesl o pět procent.

Podle šéfa E.ON nehrozí v Německu žádné nebezpečí omezování dodávek domácnostem ani malým podnikům. "Ani při další eskalaci nebudou omezovány dodávky domácnostem nebo menším uživatelům," uvedl Bergmann. Podle něho má firma dostatečné rezervy na zimu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK