Washington: Rusko vytváří nejistotu v energetickém sektoru

02.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 2. ledna (ČTK) - Nedělní rozhodnutí Ruska přerušit dodávky zemního plynu na Ukrajinu vytváří nejistotu v energetickém sektoru. Oznámilo to v neděli podle agentury Reuters ministerstvo zahraničí USA, podle něhož chování Ruska rovněž vyvolává závažnou otázku, zda lze dodávky energie využívat k politickému nátlaku.

"Tak náhlý krok vytváří nejistotu v energetickém sektoru v regionu a vyvolává závažné otázky týkající se využívání energie k vyvíjení politického tlaku," uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Sean McCormack.

"Jelikož jsme hovořili jak s Ruskem, tak s Ukrajinou, podporujeme posun směrem k tržnímu určování cen energií, ale domníváme se, že taková změna může být zavedena časem, a ne náhle a jednostranně," prohlásil McCormack.

Ruský plynárenský gigant Gazprom v neděli zastavil dodávky údajně proto, že Ukrajina odmítla přistoupit na novou dohodu o cenách plynu.

Gazprom chce, aby Ukrajina platila západoevropskou cenu 230 dolarů za 1000 kubíků místo nynějších 50 dolarů. Přitom s Kyjevem uzavřel pětiletou dohodu v roce 2004 a Bělorusku tento týden dal v nové dohodě cenu 47 dolarů. To podle pozorovatelů ukazuje na politické motivy, související s napětím mezi oběma zeměmi po nástupu prozápadního ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka.

Krok Gazpromu dopadl i na další země, například dodávky plynu přes Ukrajinu do Maďarska klesly o čtvrtinu, Polsko oznámilo pokles o 14 procent, Rakousko o 18 procent. Český dovozce RWE Transgas uvedl, že dodávky do Česka neklesly.

Ministři energetiky Německa, Francie, Itálie a Rakouska v neděli ve společném dopise vyzvali Moskvu a Kyjev, aby navzdory vzájemnému sporu zajistily stabilní dodávky plynu do Evropské unie, která vyjádřila znepokojení. Sporem se budou ve středu 4. ledna zabývat energetičtí činitelé členských zemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK