Dovoz plynu z Ruska do Maďarska už klesl o více než 40 procent

02.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BUDAPEŠŤ 2. ledna (ČTK) - Zásobování zemním plynem z Ruska do Maďarska se snížilo už o více než 40 procent. Oznámila to maďarská společnost MOL, která dovoz ruského plynu zajišťuje. Maďaři nyní chystají snížit o 40 procent tranzitní objem plynu do Srbska a Bosny a Hercegoviny.

"Dodávky plynu z Ruska jsou teď nižší o více než 40 procent, převážně kvůli tomu, že klesl tlak v plynovodu, který vstupuje na rakousko-maďarskou hranici," řekl agentuře Reuters mluvčí ropné a plynárenské společnosti MOL Sándor Kantor.

"Kvůli poklesu zásobování jsme nuceni v podobném rozsahu více než 40 procent snížit i tranzit plynu do Srbska a Bosny," podotkl Kantor. Maďarsko je zatím nejvíce postiženo rozkolem mezi Ruskem a Ukrajinou.

Rusko chce po Ukrajině výrazně vyšší cenu za zemní plyn než dosud. Ukrajina platila 50 dolarů za tisíc metrů krychlových, ale Rusko po ní chce až 230 dolarů. To je cena, kterou za plyn platí zákazníci v západní Evropě. Vzhledem k tomu, že Ukrajina na vyšší ceny nepřistoupila, ruský dodavatel plynu Gazprom ji odstavil od zásobování.

Asi třetinu objemu plynu, který se v Evropě spotřebovává, dodává ruský Gazprom. Většina tohoto objemu jde přes území Ukrajiny a vzhledem k eskalaci napětí mezi Ukrajinou a Ruskem se začaly šířit obavy, že bude narušeno zásobování plynem v převážné části Evropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK