RWE Transgas: Dodávky plynu do České republiky jsou v pořádku

02.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. ledna (ČTK) - Dovoz zemního plynu do České republiky je nadále v normálu a společnost RWE Transgas, která dováží plyn do Česka, není nijak krácena na dodávkách. Sdělil to mluvčí firmy Martin Chalupský. Kvůli nedělnímu přerušení dodávek ruského plynu do Ukrajiny pokles odběru zemního plynu zaznamenalo Polsko, Maďarsko a Rakousko, nižší tlak zaznamenalo i Slovensko.

"Nezaznamenali jsme výpadky v dodávkách zemního plynu z východu. Tlak na soustavě je naprosto v normálu a Česká republika dostává sjednané množství," uvedl dále Chalupský s tím, že dnes odpoledne by se k situaci měla uskutečnit tisková konference RWE.

Dodávky ruského plynu například do Rakouska dnes v noci poklesly zhruba o jednu třetinu. Dovozce plynu, společnost OMV, dnes uvedla, že závazky vůči rakouským odběratelům je schopna krýt z rezerv. Nevyloučila však problémy se zásobováním průmyslových firem. Omezení dodávek kvůli sporu Ruska a Ukrajiny ohledně cen plynu pocítilo Maďarsko již poklesem dodávek o 40 procent a Polsko asi 15procentním.

Ve sporu o ceny Rusko požadovalo, aby Ukrajina přistoupila na zvýšení ceny na západoevropskou úroveň. Ruský dodavatel plynu Gazprom chtěl, aby Ukrajina platila západoevropskou cenu 230 dolarů za 1000 kubíků proti nynějším 50 dolarům.

Západní Evropa dostává od Gazpromu asi čtvrtinu své roční spotřeby plynu a zhruba čtyři pětiny plynu proudí přes Ukrajinu. Pozorovatelé spor vysvětlují také politickými motivy, které souvisejí s napětím mezi Ruskem a Ukrajinou po nástupu prozápadního ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK