Dovoz plynu z Ruska na Slovensko podle SPP klesl o 30 pct

02.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 2. ledna (zpravodaj ČTK) - Dodávky ruského zemního plynu z Ukrajiny na Slovensko dnes klesly o 30 procent. Mluvčí přepravce a distributora plynu Slovenský plynárenský priemysel (SPP) Dana Kršáková ale zatím nedokázala upřesnit, zda se pokles dodávek odrazí také na snížení tranzitu dále na západ, tedy i do ČR. Podle společnosti RWE Transgas, která dováží plyn do Česka, je však dovoz zemního plynu do České republiky nadále v normálu.

"Pro dnešek Rusko potvrdilo snížení dodávek o 30 procent," uvedla Kršáková. Nedostatek plynu na domácím trhu prý nehrozí, společnost dokáže výpadek vykrýt ze svých zásob. Ty podle mluvčí představují 30 procent roční spotřeby, tedy zhruba do 2,5 miliardy metrů krychlových plynu.

Slovensko zaznamenalo pokles tlaku v plynovodu v neděli poté, co ruský Gazprom přerušil dodávky plynu Ukrajině. Plyn dále na západ Evropy proudí i v současnosti se sníženým tlakem, informovala dále Kršáková.

Dodávky ruského plynu už klesly také do Rakouska, Maďarska nebo Polska.

SPP je hlavním přepravcem ruského zemního plynu z Ukrajiny do Česka a západní Evropy. Česko dostává zhruba tři čtvrtiny celkového objemu plynu právě ze slovenských potrubí, zbytek má z Norska. Ze Slovenska proudí ruský plyn do Česka v Lanžhotu, odkud jej přepravuje společnost RWE Transgas. SPP vede potrubí také k rakouským hranicím, kde plyn odebírá společnost OMV.

K poklesu dodávek došlo poté, co se Rusko a Ukrajina nedokázaly dohodnout na nových cenách plynu. Rusko požadovalo, aby Ukrajina přistoupila na zvýšení ceny na západoevropskou úroveň.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK