CCS: Cena benzinu stoupla za poslední dva dny o 12 haléřů

02.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. ledna (ČTK) - Ceny pohonných hmot začaly v posledních dnech růst. Podle údajů společnosti CCS stouply v první lednový den ceny paliv na některých místech až o desítky haléřů. Za celou Českou republiku zdražil bezin za poslední dva dny o 12 haléřů na průměrných 28,24 koruny za litr. Cena nafty stoupla o pět haléřů na nedělních 27,93 koruny.

V porovnání s úvodem minulého týdne jsou však aktuální ceny paliv stále zhruba o deset haléřů níže. Analytici v minulém týdnu předpovídali, že pokles cen z minulých týdnů ustane.

Nejvyšší byla v první den roku 2006 cena benzinu na Vysočině, kde stál litr naturalu 28,86 koruny. Naopak nejlevnější pohonné hmoty jsou nyní v Ústeckém kraji.

Například ve Zlínském kraji průměrná cena benzinu stoupla v posledních dvou dnech o 36 haléřů na 28,21 koruny za litr. Zhruba stejným tempem ceny vzrostly i na Vysočině a v Jihomoravském kraji. V Praze a ve Středočeském kraji ceny stouply zhruba o 15 haléřů. Naopak v Moravskoslezském kraji ceny dále poklesly na 28,02 koruny za litr.

V úvodu minulého roku pohonné hmoty stály zhruba o tři koruny na litr méně než nyní. Cenový vrchol loni nastal v srpnu a září, kdy cena benzinu po hurikánu Katrina, který poškodil těžební kapacity v USA, vylétla na rekordních téměř 34 korun za litr. Od té doby paliva zlevňovala. Analytici pokles cen vysvětlovali posilující českou korunou, klesajícími cenami ropy a nižšími maržemi distributorů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK