Sobotka připravuje nový zákon o dani z příjmu

02.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. ledna (ČTK) - Ministr financí Bohuslav Sobotka se rozhodl vypracovat věcný návrh zcela nového zákona o dani z příjmu. Ten by měl nahradit dosavadní předpis, který již byl zhruba 70krát novelizován. Devítičlenná skupina expertů by měla text zákona připravit do konce července. To již bude po volbách do Poslanecké sněmovny, takže o osudu textu bude rozhodovat až příští vláda. Vyplývá to z tiskové zprávy ministerstva financí.

Sobotka si od nového textu zákona slibuje především zjednodušení současného předpisu, který je po desítkách přímých i nepřímých novel značně nepřehledný. Snížit by se také měla administrativní zátěž a náklady, a to jak pro občany a firmy, tak pro samotné finanční úřady.

Podle ministerstva by měl mít nový zákon o dani z příjmu neutrální dopady na příjmy státu. To samo o sobě ještě nevylučuje další snížení sazeb, musel by se však rozšířit daňový základ. Podle tiskové zprávy by měl předpis podpořit ekonomický růst, přispět k přílivu přímých investic do české ekonomiky a snížení nezaměstnanosti a zvýšit konkurenceschopnost ČR na světových trzích.

Věcný návrh zákona by měl vymezit základní pojmy, mezi které patří základní zásady zdanění příjmů a majetku, předmět daně, definici poplatníka, daňový základ, výjimky, odčitatelné položky, daňové zvýhodnění a osvobození a daňové sazby, ale i vliv na státní rozpočet, ustanovení o vztazích s mezinárodním prvkem, ustanovení pro vybírání daně či daňové ošetření rezerv a opravných položek.

Členy expertní komise jsou náměstkyně MF Dana Trezziová, další dva zástupci resortu Marek Moudrý a Martin Jareš, šéf odboru legislativy a práva Kanceláře Prezidenta republiky Jan Bárta, zástupce odborů Petr Pelech, prezident Komory daňových poradců Jiří Nekovář, Petr Kříž z PricewaterhouseCoopers, Pavel Fekar ze společnosti Baker&McKenzie a Alena Vančurová z Vysoké školy ekonomické.

Veřejnost může své názory k vybraným okruhům otázek vyjádřit na internetových stránkách ministerstva www.mfcr.cz nebo na stránkách české daňové správy http://cds.mfcr.cz/, a to do 15. března.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK