Dodávky ruského plynu do Itálie podle Eni klesly o 24 procent

02.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ŘÍM 2. ledna (ČTK) - Dodávky ruského zemního plynu do Itálie se snížily o 24 procent. Oznámil to generální ředitel hlavního italského dovozce plynu Eni Paolo Scaroni. Kvůli nedělnímu přerušení dodávek ruského plynu na Ukrajinu již ohlásily pokles odběru této suroviny například Francie, Polsko, Maďarsko, Rakousko a Slovensko.

"Od tohoto rána se dovoz z Ruska snížil o 24 procent. To představuje šest procent celkového importu," řekl Scaroni v rozhovoru pro zpravodajský kanál Sky TG24. Dodal však, že tento pokles pro Itálii neznamená okamžitý poplach, protože země má v zásobě šest miliard krychlových metrů plynu. "Dnes činí naše spotřeba plynu zhruba 380 milionů krychlových metrů. Naše zásoby tak vystačí na 15 dnů," prohlásil Scaroni.

Itálie již dříve doporučila všem významným dovozcům zemního plynu, aby zvýšili nákup suroviny na maximum. "Ze všeho nejdříve jsme všem dovozcům doporučili, aby nakupovali tolik (plynu), co mohou. Jsem si jist, že každý na to doporučení zareagoval," citoval ministra průmyslu Claudia Scajolu italský list Corriere della Sera. O tomto doporučení se rozhodlo už na konci prosince, tedy krátce poté, co se spor mezi Ukrajinou a Ruskem vyostřil.

Zvláštní výbor italské vlády o doporučení jednal 20. prosince a znovu se bude situací zabývat v úterý. Původně bylo datum schůzky stanoveno až na 9. ledna. Zástupci energetického odvětví jednotlivých evropských zemí se dohodli, že se ze stejného důvodu sejdou ve středu.

Rusko chce po Ukrajině výrazně vyšší cenu za zemní plyn než dosud. Ukrajina platila 50 dolarů za tisíc metrů krychlových, ale Rusko po ní chce až 230 dolarů. To je cena, kterou za plyn platí zákazníci v západní Evropě. Vzhledem k tomu, že Ukrajina na vyšší ceny nepřistoupila, ruský dodavatel plynu Gazprom ji v neděli od zásobování odstavil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK