Rusko večer obnovilo dodávky plynu do Maďarska

02.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BUDAPEŠŤ 2. ledna (ČTK) - Rusko večer obnovilo dodávky plynu do Maďarska prostřednictvím plynovodu z Ukrajiny na běžnou úroveň. Informovalo o tom maďarské ministerstvo hospodářství. "Podle našich informací ano, tlak plynu v systému je zpět na úrovni stanovené kontraktem," citovala agentura Reuters mluvčího ministerstva.

Maďarsko dováží 80 procent své potřeby plynu. Z Ruska pochází až 70 procent celkových dodávek. Maďarsko bylo jednou ze zemí nejhůře postiženou rozkolem mezi Ruskem a Ukrajinou a podle ministerstva dodávky během dne klesly o více než 50 procent. Maďaři proto snížili tranzit do Srbska a Bosny a Hercegoviny.

Moskva omezila dodávky plynu na Ukrajinu v neděli kvůli sporu o ceny. Výrazný pokles zásobování ruským plynem přes ukrajinské plynovody nyní hlásí řada evropských zemí. Kvůli nedělnímu přerušení dodávek ruského plynu do Ukrajiny zaznamenalo snížení odběru zemního plynu také Polsko, Rakousko, Německo, Itálie či Slovensko. Dodávky do ČR jsou podle firmy RWE Trangas, která plyn do Česka dováží, v pořádku.

Ruská monopolní plynárenská skupina Gazprom dnes přislíbila, že dodá Evropě dostatek plynu do úterního večera. Gazprom se také rozhodl poslat plynovodem určeným evropským zákazníkům 95 milionů krychlových metrů plynu denně navíc, aby kompenzoval "ilegální odběr" Kyjeva. Kyjev nelegální odběr popírá, pohrozil ale, že začne ruský plyn odebírat jako platbu za tranzit, pokud teploty klesnou pod bod mrazu, jak prý vyplývá ze smluv.

Poptávka po plynu v západní Evropě je nyní kvůli mrazivému počasí na vrcholu. Západní Evropa dováží z Ruska 25 procent své potřeby plynu, z toho kolem 80 procent plynu teče plynovodem přes Ukrajinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK