Zásobování ruským plynem se ve většině zemí vrátilo k normálu

03.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MOSKVA 3. ledna (ČTK) - Většina evropských zemí, které v pondělí zaznamenaly výrazný pokles dodávek ruského zemního plynu, surovinu opět dostává v obvyklém množství a podle sjednaných smluv. Návrat k normálu oznámili dovozci a distributoři plynu na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Rakousku a dalších zemích. Dodávky do Česka oslabeny nebyly.

Ruský plynárenský monopol Gazprom v neděli přestal Ukrajině dodávat plyn, protože nebyla ochotna přistoupit na zvýšení ceny. Do konce loňského roku Ukrajina platila 50 dolarů za tisíc metrů krychlových plynu, ale Rusko nyní za stejné množství požaduje až 230 dolarů. To je cena, kterou za ruský plyn teď platí odběratelé v západní Evropě.

Ukrajinská státní televize dnes uvedla, že odpoledne by měli k jednacímu stolu znovu zasednout zástupci Gazpromu a ukrajinské společnosti Naftogaz. Ukrajina je důležitou tranzitní zemí a zhruba 80 procent objemu zemního plynu, který proudí z Ruska do západní Evropy, jde před Ukrajinu.

Rusko slíbilo, že přerušení dodávek plynu na Ukrajinu se nedotkne žádné jiné země. Krátce po odstavení Ukrajiny od dodávek ale začalo hlásit pokles tlaku v potrubí na svých přijímacích stanicích několik evropských zemí. Kromě Česka to byly i všechny země ve střední Evropě.

"Rusko nám dodává úplný objem (plynu), který máme uzavřený ve smlouvě," potvrdil mluvčí maďarské společnosti MOL Sándor Kantor. Podnik si je podle něj jist, že k žádné další výpadkům nedojde. "I když bude spor mezi Ruskem a Ukrajinou pokračovat, můžeme si být jisti, že náš plyn dostaneme," dodal Kantor.

Během dopoledne se vrátily dodávky plynu z Ruska na běžnou úroveň také v Polsku. V pondělí sice objem dodávek klesl až o 50 procent, ale nyní je zpět na 100 procentech. "Situace se z hlediska zásobování v přijímací stanici Drozdowicze vrátila k normálu a je stabilní," oznámil hlavní polský dodavatel zemního plynu PGNiG.

Polsko kryje spotřebu zemního plynu z 60 procent surovinou z Ruska. Většina plynovodů se sice do Polska dostává přes území Běloruska, nezanedbatelná část ale jde i přes Ukrajinu, připomíná agentura Reuters.

Rusko obvinilo Ukrajinu, že plyn určený odběratelům v západní Evropě ilegálně zadržuje, což Ukrajina odmítla. Její zástupci ale tvrdí, že pokud se venkovní teploty sníží pod minus tři stupně, země si bude ruský plyn brát jako kompenzaci za tranzit. Spor sleduje Evropská unie, která představitele obou zemí vyzvala k okamžitému vyřešení problému.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK