Kraje za loňský rok dostanou o miliardu korun více než bylo plánováno

06.01.2006 | , Ministerstvo financí
Tiskové zprávy


Kraje za loňský rok získají o více než miliardu korun více než činil rozpočtovaný objem daňových příjmů krajů vypočtený z předpokládaného inkasa vybraných daní v roce 2005. Tento původní rozpočet činil 41,8 miliardy Kč. Vzhledem k příznivému vývoji inkasa daní byly daňové příjmy krajů v průběhu roku aktualizovány a očekávaná částka byla zvýšena na 42,2 miliardy Kč. Ve skutečnosti kraje za celý rok obdrží více než 43 miliard. Inkaso daní tak překročilo nejen původní rozpočtovaný objem, ale i hodnoty očekávané predikce

Mezi stavem inkasa daní a převodem z nich vypočteného nároku na bankovní účty obcí a krajů dochází k určitému zpoždění o zhruba 7 – 10 dní. Ministerstvo financí zasílá finančním úřadům informaci  o stavu inkasa vybraných daní dvakrát měsíčně, zpravidla dle stavu k 1. a 15. dni měsíce. Finanční úřady tyto údaje zpracují a předají ČNB převodní příkazy, na jejichž základě jsou jednotlivým krajům následně zasílány podíly na celostátním inkasu vybraných daní dle zákona č. 243/2000 Sb.  o rozpočtovém určení daní. Poslední převod podílů na sdílených daních, který se ještě v daném roce projeví na bankovních účtech krajů, vychází ze stavu inkasa daní k 15. prosinci. Podíly na přírůstcích daní po 15. prosinci obdrží kraje v lednu následujícího roku. 

Od ledna do prosince 2005 bylo na bankovní účty krajů převedeno celkem 40,6 miliardy Kč. V této částce je zahrnuto dorovnání nároků z roku 2004, ale především jsou v ní podíly krajů na daňových příjmech inkasovaných v průběhu roku 2005 (poslední převod dle stavu inkasa k 15.12.2005). Přírůstky inkasa daní byly mimořádně významné právě po datu 15.12.2005, podíly na těchto přírůstcích kraje získají 6. ledna 2006. Konkrétně se jedná o cca 3,2 miliardy Kč.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy