Z investic v krajích půjde nejvíc peněz na dopravu

08.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. ledna (ČTK) - Nejvyšší investice v krajích budou letos směřovat převážně do výstavby a modernizace dopravní infrastruktury. Peněz se dočká i zdravotnictví, výstavba vodovodů, kanalizací i údržba památek, domů a bytů. Soukromé firmy budou rozšiřovat výrobní provozy a stavět nové závody. V Praze vnzniknou další obchodní centra. Na investice letos půjdou desítky miliard korun, jen v metropoli to bude přes 13 miliard.

Jednou z nejvyšších investic bude dostavba dálnice D11 v Královéhradeckém kraji z Poděbrad do Hradce Králové za zhruba 15 miliard korun. Pražané se letos na jaře dočkají nové stanice metra v depu Hostivař za zhruba miliardu korun. Pokračovat bude výstavba vnějšího obchvatu města. Nadále se bude stavět i metro z Ládví do Letňan.

Ve Středočeském kraji půjde na silnice více než polovina z 800 milionů korun krajského investičního fondu. Další stamiliony bude stát investovat do dostavby rychlostní silnice R6 z Pavlova na Kladensku do Prahy. V Plzeňském kraji bude největší akcí financovanou ze státních peněz dokončení dálničního obchvatu Plzně.

V Brně má odstartovat přestavba Železničního uzlu Brno. Stát, kraj a město zaplatí podle odhadů ministerstva dopravy během následujících deseti let asi 7,3 miliardy korun. Celkem má přestavba vyjít na víc než 20 miliard korun. Na jaře má mezi Plzní a Stříbrem začít desetiletá stavba III. železničního koridoru Praha-Cheb. Plzeňský úsek bude stát čtyři miliardy Kč.

Stranou zájmu nezůstala ani bytová výstavba. V Praze letos v létě přibude 180 bytů areálu Central Park Praha na rozhraní Žižkova a Libně za 800 milionů Kč. Středočeský Kolín dokončí 560 bytů pro zaměstnance automobilky TPCA za 600 milionů korun.

Vznikat budou nové závody a s nimi i nová pracovní místa. Automobilka Škoda Auto hodlá rozšířit své vývojové centrum v Mladé Boleslavi nákladem asi 1,2 miliardy korun. Spolu s městem buduje v Mladé Boleslavi vysokoškolský areál za zhruba 750 milionů korun. Čínský výrobce televizorů Changhong postaví v severní průmyslové zóně v Nymburku továrnu za asi 750 milionů korun. V Jihočeském kraji bude největší letošní investicí výstavba závodu německého výrobce elektroniky InTiCom Systems v Prachaticích za 300 milionů korun.

Investice budou směřovat i do cestovního ruchu a zařízení pro cestovní ruch. Pro Prostějov bude jednou z nejvýznamnějších investic výstavba městského oddechového centra - sportoviště s bazény a vodními atrakcemi. Vybudování areálu si vyžádá asi 160 milionů korun.

Akvapark za několik stovek milionů korun postaví v Mladé Boleslavi soukromý italský investor. V akvapark se promění nákladem 155 milionů i zchátralý krytý bazén v Kolíně.

Peníze na krajské a městské investice budou pocházet z části z vlastních zdrojů. Desítky milionů korun přitečou z fondů EU. Například Plzeň dostane na vědecko-technický park za čtvrt miliardy korun 150 milionů od EU. Dalším zdrojem budou bankovní úvěry.

Výstavbu silnic a dálnic financuje Státní fond dopravní infrastruktury, který má pro letošek k dispozici přes 55 miliard korun. Z toho na dálnice a rychlostní komunikace půjde téměř 31 miliard.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK