Sobotka nechce v příštích letech výrazně snižovat daňovou zátěž

08.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. ledna (ČTK) - Vicepremiér a ministr financí Bohuslav Sobotka nechce v příštích čtyřech až pěti letech výrazně snižovat daňové zatížení. Uvažuje však o změnách struktury zdanění. Sobotka to uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce.

"Ve střednědobém horizontu si tato země nemůže dovolit radikální snížení daní. Celková míra zdanění v těch nejbližších čtyřech pěti letech by se měla stabilizovat někde kolem 37 procent," uvedl Sobotka. Za loňský rok by složená daňová kvóta měla dosáhnout 38,7 procenta.

Podle ministra je stabilizace daňové kvóty nutná k plnění priorit volebního programu ČSSD pro příští období, kterými jsou snížení nezaměstnanosti, přijetí eura a redukce rozpočtových deficitů.

"Chceme měnit strukturu zdanění, chceme více posílit motivační prvky u daně z příjmů, chceme zjednodušit daň z příjmů, zejména pro drobné podnikatele," doplnil ministr. Sobotka chce zvyšovat některé sociální dávky. Ale například místo nedávno schváleného skokového zvýšení rodičovského příspěvku chce rozložení jeho navyšování do tří let. Růst by měly i dětské přídavky pro starší děti.

Stát loni vybral na daních rekordních 459 miliard Kč. Podle Sobotky je to o 17 miliard Kč více, než bylo v plánu rozpočtu. Vyšší výběr se týkal daně z příjmu právnických osob a spotřebních daní. Netýkal se DPH nebo z příjmu fyzických osob.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK