Ostravská část delegace nabídne Hyundai dvě zóny a služby

08.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 8. ledna (ČTK) - Ostravská část vládní delegace, která v pondělí odletí do Jižní Koreje jednat o podmínkách mnohamiliardové investice firmy Hyundai v České republice, nabídne automobilce průmyslové zóny Nošovice a Mošnov, ale také služby. Řekl to náměstek moravskoslezského hejtmana Pavel Drobil. Hyundai zvažuje stavbu továrny, která by ročně vyráběla kolem 300.000 vozů, zřejmě v některé z lokalit v Česku nebo v Polsku. Favoritem je zóna v severomoravských Nošovicích.

"Do Koreje jedeme s nabídkou dvou zón v našem kraji - Nošovic a Mošnova, i my vezeme pobídky pro investora. Zpracovali jsme je ve spolupráci s městem Ostravou, je to především jakýsi balíček služeb, který jsme schopni investorovi zajistit nebo zprostředkovat. Je logické, že dnes nic konkrétního neprozradím - ve středu nabídku předneseme vedení firmy Hyundai," uvedl Drobil. V Koreji podle něj přednese vládní investiční pobídky také ministerstvo průmyslu a obchodu.

Podle Hanuše Krejčího z CzechInvestu by Hyundai mohl od státu získat investiční pobídky v celkové hodnotě až 3,5 miliardy korun. Do této částky jsou zahrnuty přímé investiční pobídky i daňové prázdniny.

Česká strana by se podle Drobila na závěr prezentací ráda dozvěděla, zda si Korejci vybrali některou z uvedených lokalit pro výstavbu své nové evropské automobilky. Vedení Hyundai si zatím na své konečné vyjádření vzalo čas do poloviny ledna. Pokud Korejci do Nošovic přijdou, vybuduje kraj u Nošovic integrované záchranné centrum pro hasiče, policii a ostatní záchranáře, které by sloužilo celé oblasti Beskyd.

Kromě zástupců Moravskoslezského kraje a MPO odlétají v pondělí do Koreje i pracovníci CzechInvestu a Zlínského kraje, který chce firmě nabídnout svou zónu v Holešově na Kroměřížsku. Hlavní jednání jsou podle mluvčí moravskoslezského hejtmanství Šárky Swiderové naplánována ve středu a návrat ve čtvrtek večer. "S ohledem na časové posuny stráví delegace v Soulu asi dva dny," dodala.

Sedmá největší automobilka na světě Hyundai chce začít se stavbou už příští rok, první vozy by měla vyrobit na konci roku 2008. Nová továrna by podle odhadů CzechInvestu v roce 2009 zvýšila růst českého hrubého domácího produktu až o 1,5 procenta. Továrna by měla přímo zaměstnat kolem 3000 lidí, v dodavatelských firmách by mohlo podle agentury CzechInvest vzniknout více než 10.000 nových pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK