MfD: Skanska čeká boom na trhu s byty

09.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. ledna (ČTK) - Největší česká stavební firma Skanska CZ očekává v prvním letošním pololetí příliv zakázek na bytovou výstavbu. Důvodem je blížící se konec výjimky v placení daně z přidané hodnoty pro stavbu bytů. V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes to řekl šéf firmy Skanska Zdeněk Burda.

"Boom určitě čekáme na trhu s byty. Protože kdo chce pořídit byt ještě za dnešní ceny, musí ho začít stavět do půli letošního roku. Nových projektů se rozjede spousta," řekl Burda.

Stavebním podnikům hrají do ruky i další věci. Češi mají na nové byty tolik peněz jako nikdy dříve. Dostupné jsou hypotéky, na trhu jsou miliardy ze stavebního spoření. A zatímco dosud se bytová výstavby rozvíjela hlavně v Praze, nyní trh ožívá i na venkově.

"Jen mimo Prahu vypadá bytová výstavba trochu jinak, nestavějí se tam bytové komplexy, ale skoro výhradně rodinné domky," dodal Burda. Proto se také Skanska, která se dříve zaměřovala na velké stavby, nyní pouští také do staveb domků.

V tržbách firmy Skanska již nyní tvoří soukromé projekty zhruba stejný díl jako veřejné zakázky. I pro veřejné zakázky je přitom doba příznivá, vláda rozjela nebývalé objemy staveb dálnic, silnic a železnic.

Za tři čtvrtletí minulého roku Skanska CZ zvýšila v České republice a na Slovensku čistý zisk meziročně o polovinu na 1,003 miliardy korun. Tržby se zvýšily téměř o 20 procent na 24,6 miliardy korun a pro příští období má skupina uzavřeny smlouvy na práci za více než 41 miliard korun. Počet zaměstnanců firmy se zvýšil o 5,4 procenta na 7006 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK