Inflace v prosinci zpomalila na 2,2 procenta, za celý rok 1,9 pct

09.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. ledna (ČTK) - Růst cen v prosinci nepatrně zpomalil na 2,2 procenta. Důvodem byly především levnější pohonné hmoty, naopak vzrostly ceny některých potravin. Průměrná inflace za celý loňský rok činila 1,9 procenta, zatímco o rok dříve byl růst cen o polovinu vyšší, uvedl Český statistický úřad.

Proti listopadu se spotřebitelské ceny v prosinci snížily o 0,1 procenta, zatímco analytici očekávali nepatrný růst. Pohonné hmoty zlevnily o 6,3 procenta, ceny na čerpacích stanicích klesaly již třetí měsíc v řadě. Z potravin zdražilo ovoce, brambory a čerstvá zelenina, ostatní ceny spíše klesaly. Vyšší spotřební daň na cigarety se na stáncích nepatrně projevila zdražením o půl procenta.

Růst cen v celém roce 2005 měly na svědomí především vyšší náklady na bydlení, které se na inflaci podílely téměř z 80 procent. Zemní plyn loni podražil téměř o 13 procent, elektřina o čtyři procenta a svoz pevných odpadů o desetinu. Ceny tepla, teplé vody a vodného vzrostly zhruba o 4,5 procenta, stočné téměř o šest procent. Poštovní služby zdražily o výrazných 14,3 procenta, telekomunikace o osm procent, dražší byly i závodní jídelny a vysokoškolské koleje.

Naopak potraviny a nealkoholické nápoje loni Čechům mírně zlevnily. Nižší ceny byly u brambor, pekárenských výrobků, vajec či čerstvé zeleniny. Pokračoval i pokles cen oblečení a obuvi, stejně jako zařízení domácností.

Stejně jako v roce 2004 rostly i loni především ceny služeb. Jejich růst však zpomalil z více než šesti na 3,7 procenta. Zboží podražilo podobně jako předloni o necelé procento. Celkově tak průměrná inflace loni zpomalila na 1,9 procenta z 2,8 procenta v roce 2004.

Leden podle analytiků přinese nárůst inflace nad tři procenta, a to především kvůli vyšším cenám za elektřinu, plyn či teplo. Se zpožděním se projeví i vyšší spotřební daň na cigarety, potraviny by výrazně zdražovat neměly. V druhé polovině roku by mohl růst cen zmírnit a vrátit se těsně pod tři procenta.

Platy lidí letos porostou zhruba dvojnásobným tempem než ceny, takže se reálné příjmy lidí v průměru zvýší. Lidem s nízkými a středními příjmy zůstane v peněženkách měsíčně o několik stokorun více i díky lednovému snížení daní z příjmu. Kvůli posilující koruně budou klesat i ceny dováženého zboží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK