Měna se drží pod 28,90 Kč/EUR, k dolaru oslabila na 23,90 Kč/USD

09.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. ledna (ČTK) - Česká měna se drží na silné úrovni v pásmu 28,86 až 28,89 Kč/EUR. Zveřejněná inflace za prosinec na kurz neměla žádný vliv, stejně jako posilování okolních měn. K dolaru koruna korigovala páteční posílení a oslabila na 23,90 Kč/USD, řekl Jan Vejmělek z Komerční banky.

Zatímco obchodování s korunou je klidné, zbytek středoevropského regionu výrazně posiluje. Slovenská koruna posílila na historické maximum 37,47 SKK/EUR, polský zlotý výrazně zpevnil v reakci na jmenování nové tamní ministryně financí. Posiluje rovněž maďarský forint.

Česká měna podle Vejmělka v minulých týdnech posílila příliš rychle a na příliš pevné hodnoty. Investoři tak raději kupují okolní měny, kde mají i vyšší úrokové sazby. V dalších dnech by proto kurz české koruny měl zůstat poměrně stabilní.

Podle Markéty Šichtařové z Next Finance se koruně nedaří prolomit psychologickou hranici 28,85 Kč/EUR. V dalších dnech by se to však mohlo podařit a koruna by mohla posílit maximálně na 28,70 Kč/EUR. V příštích týdnech by po počátečním mírném posílení mohla přijít korekce zpět k hranici 29 korun za euro.

Dolar minulý týden oslabil až na 1,217 USD/EUR. Podle Šichtařové by však dnes pád dolaru neměl pokračovat, a lze spíše očekávat stagnaci či mírné posílení americké měny. Koruna se tak postupně vrátí k 24 korunám za dolar a do konce února by se měla posunout až nad 25 Kč/USD. Také podle Vejmělka byl pád dolaru z minulého týdne přehnaný a americká měna bude opět dobývat své ztracené pozice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK