CzechInvest loni přivedl investice za 73 mld.Kč, víc než předloni

09.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. ledna (ČTK) - Agentura CzechInvest zprostředkovala loni 154 nových zahraničních a tuzemských investičních projektů v hodnotě přes 73 miliard korun, což je o osm projektů a 20 miliard korun více než v roce 2004. Díky těmto novým investicím vznikne v ČR v nejbližších letech nejméně 21.653 nových pracovních míst. Počet investičních projektů, které republika loni získala, je historicky nejvyšší, řekl novinářům generální ředitel CzechInvestu Tomáš Hruda.

Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Václava Petříčka se tak nenaplňují pesimistické scénáře, které předpovídaly ztrátu zájmu investorů o ČR a jejich odchod do levnějších zemí. "V loňském roce jsme naopak zaznamenali trend opačný, tedy že stávající investoři dále expandují a rozšiřují u nás nejen svou výrobu, ale zakládají i centra sdílených služeb a přesouvají sem své výzkumné a vývojové aktivity," uvedl Petříček.

Za první tři čtvrtletí loňského roku do České republiky přišly zahraniční investice za celkem 224 miliard korun, zatímco za celý rok 2004 to bylo 115 miliard korun. "I kdyby příliv investic fakticky nepřekročil sumu 278 miliard korun z roku 2002, už za první tři čtvrtletí loňského roku jsme z hlediska mezinárodního srovnání dosáhli rekordu," uvedl René Samek z CzechInvestu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK