Koruna vylepšila maximum o tři haléře

09.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. ledna (ČTK) - Česká měna odpoledne posílila na 28,77 Kč za euro, čímž vylepšila historické maximum z 22. prosince o tři haléře. Po 17:00 stála 28,78 Kč/EUR. Důvodem zpevnění koruny byl vývoj na trzích celého středoevropského regionu, kde se na rekord posunula i slovenská koruna. Vyplývá to z informací společnosti Patria. K dolaru kurz zpevnil na 23,82 Kč/USD.

"Domácí měna dnes proti společné evropské měně posílila o zhruba deset haléřů a krátce po poledni dosáhla své historicky nejsilnější úrovně 28,79 Kč/EUR. Další nákupní vlna přišla v odpoledních hodinách, jejímž důsledkem bylo kurz až k 28,77 Kč za euro," popsal vývoj na trhu analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Zájem o středoevropské měny přinesl hned několik rekordů, upozornil analytik Volksbank Vladimír Pikora. Optimismus na trhu prý vyvolalo jmenování Zyty Gilowské do funkce polské ministryně financí. Pozitivně naladění investoři začali nakupovat zlotý, což vedlo k jeho posílení vůči euru až na 3,5leté maximum. "Dobrá nálada se pak šířila ze země do země, což se odrazilo v posílení všech měn v regionu," podotkl.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová míní, že koruna je nyní naladěna na pokračující posilování. "Předpokládáme, že se v dalších dnech kurz posune zhruba k 28,70 Kč/EUR. Teprve poté čekáme opětovné dočasné oslabení k 29,00 Kč za euro," odhadla.

Vejmělkovi se zdá koruna relativně silná, takže by postupně očekával korekci jejího posílení. Další krátkodobý tlak na posílení koruny by ale podle něj znamenalo případné oznámení firmy Hyundai, že si pro svou investici vybrala ČR. Domácí devizový trh dnes nijak nereagoval na ranní data o inflaci, nezaměstnanosti a stavební výrobě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK