Země V4 předloží EU společný návrh na podporu obnovy bytovek

09.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 9. ledna (zpravodaj ČTK) - Ministerští odborníci z ČR, Slovenska, Polska a Maďarska se v Bratislavě shodli na společném návrhu, který má pomoci k čerpání peněz evropských fondů na obnovu zastaralých bytových domů. Možnost takového použití evropských financí otevřela nedávno schválená finanční perspektiva EU. Nové členské země nyní usilují o to, aby unie schválila podporu i na obnovu panelových domů, řekla ředitelka odboru bytové politiky českého ministerstva pro místní rozvoj Daniela Grabmüllerová.

"Tato slovenská iniciativa byla zaměřena hlavně na to, abychom zkoordinovali svá stanoviska pro další vyjednávací aktivity. České republice i Slovensku šlo vždy především o renovaci nejen panelových domů, ale celých panelových sídlišť jako částí měst," řekla.

Země EU s vysokým počtem domácností ve starších panelácích usilují o to, aby mohly využít k jejich obnově evropský fond regionálního rozvoje. Finanční perspektiva na léta 2007 až 2011 po novém umožnila, aby se z tohoto fondu financovaly také některé projekty bydlení. Země visegrádské čtyřky nyní chtějí zanést do příslušného nařízení také možnost, aby se z fondu daly hradit i úpravy sídlišť.

Poslední návrh Bruselu z loňského prosince se podle Grabmüllerové ČR ani Slovensku "příliš nelíbí". Na dnešní schůzce proto čtveřice zemí formulovala alternativní znění příslušných odstavců, které předloží do Evropské komise. Návrh musí následně potvrdit i Evropský parlament. Definitivní stanovisko se očekává zhruba do léta.

"Cílem České republiky je získat ročně z evropských fondů na tyto účely aspoň miliardu korun, kterou přidáme k českým podpůrným prostředkům," uvedl Grabmüllerová.

Evropské fondy by každopádně tvořily jen menší část celkové podpory na obnovu paneláků. Větší podíl by stejně jako dosud plynul ze Státního fondu rozvoje bydlení. Podle dřívějších odhadů se náklady na opravy bytů a domů v panelákových sídlištích pohybují mezi 300 a 400 miliardy Kč.

V ČR bydlí v panelových domech podle Grabmüllerové 31 procent domácností. Na Slovensku bydlí dle údajů ministerstva výstavby v panelácích dokonce až 45 procent lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK