Cena ropy kvůli počasí a výběru zisků prudce klesá

09.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 9. ledna (ČTK) - Ceny ropy se v pondělí odpoledne začaly výrazně snižovat, převážně kvůli mírnějším teplotám na mnoha místech USA. Svou roli hrají i dostatečné zásoby, které zastiňují obavy z vývoje na Blízkém východě a které vedly k výběru zisků z předchozího cenového růstu. Barel americké ropy se prodává asi za 63,15 USD.

S cenami ropy se snižují také ceny benzinu, který na komoditní burze v New Yorku dnes zlevnil o více než čtyři centy těsně nad 1,77 USD za galon (asi 3,8 litru). Galon topného oleje oslabil na 1,76 USD.

Cena ropy se v prosinci snižovala a barel americké lehké ropy se ustálil až kolem 58 dolarů. V prvních lednových dnech ale cena začala znovu růst a dostala se k 64 dolarům. Zájem měly především investiční fondy, díky nimž se cena výrazně zvýšila a vytvořila podmínky pro výběr zisků.

Analytici předpokládají, že poptávka po topných palivech bude v tomto týdnu asi o 34 procent pod normálem, protože na mnoha místech, kde se spotřebovávají značné objemy tohoto druhu paliva, jsou nadále vyšší teploty. Na severovýchodě USA, což je největší trh topného oleje na světě, poptávka v tomto týdnu klesne až o 50 procent.

Obchodníci si všímají také Íránu a jeho snah o obnovu vývoje výroby jaderného paliva. Evropa i Amerika jsou jeho plány znepokojeny a chtějí Írán přimět, aby od svých snah upustil. Írán tvrdí, že výzkum se zaměří na využití v jaderné energetice, avšak vyspělé země se obávají, že by země mohla poznatků zneužít k výrobě jaderných zbraní.

Koncem ledna se bude konat schůzka kartelu OPEC, ale ministři většiny členských zemí dali najevo, že zatím není nutné produkci ropy měnit. Uvažovali sice o snížení těžby, ale poptávka se zatím drží na vysoké úrovni a ceny příliš neklesají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK