MfD: Růst úroků letos zdraží hypotéky

10.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. ledna (ČTK) - Půjčky pro zájemce o nové bydlení budou zřejmě letos dražší. Bankéři i ekonomové shodně očekávají, že Česká národní banka letos alespoň jednou zvýší úrokovou sazbu. Nebude to však podle nich zřejmě hned v prvních měsících roku, napsala Mladá fronta Dnes.

"Letos očekáváme nejméně jedno zvýšení úroků České národní banky," řekl Pavel Kühn, který má v České spořitelně na starosti hypotéky. Stejně se vyjádřili i zástupci Hypoteční banky, Komerční banky a Raiffeisenbanky.

ČNB naposledy zvýšila úrokové sazby v říjnu. K jejich dalšímu zvyšování by mělo vést očekávané zdražování. Zvedají se ceny elektřiny, plynu, odvozu odpadků či městské dopravy. Dodatečně se začne projevovat také zvýšení spotřební daně z cigaret.

K růstu úroků však zřejmě nedojde hned v prvních měsících roku. Podle pondělní zprávy o inflaci není zdražování zatím takové, jaké čekali bankéři a ekonomové. To znamená, že by úroky měly ještě nějakou dobu vydržet na současné úrovni.

"V říjnu jsme očekávali, že bude třeba poměrně rychle sazby zvyšovat. Na posledních dvou jednáních však bankovní rada neshledala důvody pro zvýšení sazeb," řekl MfD viceguvernér ústřední banky Luděk Niedermayer.

Nejistotu ve vývoji úroků mohou žadatelé o hypotéky částečně řešit tím, že si vezmou hypotéku s pevně daným úrokem na tři až pět let. Podle bankéřů se případné zvýšení sazeb ČNB projeví hlavně ve zdražení hypoték s úrokem fixovaným na jeden rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK