V půli roku začne v ČR fungovat první virtuální mobilní operátor

10.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. ledna (ČTK) - Zhruba v polovině letošního roku začne v tuzemsku komerčně nabízet služby první virtuální mobilní operátor. Společnost Unient Communications chce nabízet mobilní služby, i když nedisponuje vlastní sítí. Během 12 měsíců chce firma získat kolem 100.000 zákazníků, uvedli její zástupci na dnešním setkání s novináři.

Unient minulý týden podepsal dohodu o propojení mobilní sítě s Českým Telecomem a nyní jedná o pronájmu infrastruktury s tuzemskými mobilními operátory. Podle ředitele pro strategii Pavla Chlupáčka však firma může mobilní služby spustit již nyní prostřednictvím bezdrátových Wi-Fi sítí a mobilních zařízení s operačním systémem, jako jsou PDA či smartphony, které připojení přes Wi-Fi umožňují. První klienty začne v pilotním provozu obsluhovat v březnu.

Firma chce své služby více zaměřit na určité skupiny zákazníků. V první fázi zejména firmy a uživatele internetu. Zákazníkům chce nabídnout levnější a flexibilnější služby. Ceny by mohly být až o třetinu nižší než u stávajících operátorů. Firma disponuje 200.000 mobilními čísly s předčíslím 799.

Mobilní operátoři by měli mít podle Chlupáčka o pronájem části své kapacity zájem, protože jim při klesajícím hovorném umožní zvýšit provoz v síti. V první fázi firma očekává dohodu s jedním operátorem, později s více firmami.

V minulosti se v tuzemsku o službu zajímala například společnost GTS Novera, která však zatím s žádným konkrétním oznámením nepřišla. V současnosti je v Evropě přes 200 virtuálních mobilních operátorů, kteří obsluhují miliony zákazníků. Mezi nejznámější patří značky Virgin, easyMobile nebo Tesco Mobile.

Činnost virtuálních mobilních operátorů by mělo usnadnit zavedení přenositelnosti mobilních telefonních čísel, se kterým se v tuzemsku počítá od poloviny ledna.

Unient Communications dosud nabízel především služby a řešení pro telefonování přes internetový protokol.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK