NKÚ chystá kontroly stavby dálnic, pronájmu gripenů či peněz z EU

10.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. ledna (ČTK) - Nejvyšší kontrolní úřad chystá na letošní rok téměř 40 kontrolních akcí. Bude mezi ně patřit mimo jiné přezkoumání finančních prostředků vynaložených na stavbu dálnice D8 do Německa, nakládání s penězi při zavádění letadel Jas-39 Gripen a L-159 do českého vojenského letectva či hospodaření s penězi z Evropské unie. Oznámil to prezident NKÚ František Dohnal.

Při kontrole finančních prostředků na dálnici D8 chce úřad spolupracovat s německým protějškem, který chystá podobné prošetření německé strany dálnice. Dálnice má na přelomu desetiletí propojit Prahu, Ústí nad Labem a Drážďany.

V souvislosti se vstupem Česka do EU připravuje NKÚ kontrolu peněz určených na společnou zemědělskou politiku a nakládání s daní z přidané hodnoty po začlenění Česka do jednotného vnitřního trhu.

Přezkoumání se dále bude týkat peněz určených na přeshraniční spolupráci, hospodaření kanceláře veřejného ochránce práv, Českého telekomunikačního úřadu, modernizace železničních tratí či prostředků přidělených na výzkum a vývoj v oblasti životního prostředí.

Dohnal dnes také oznámil, že věstník NKÚ s výsledky kontrol bude od nynějška vycházet v internetové podobě na adrese www.nku.cz. Informace se na webu objeví vždy několik dní po schválení závěru příslušné kontroly, uvedl šéf úřadu. "Cílem je otevřít NKÚ víc směrem k veřejnosti, a také rychleji, než dosud," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK