Creditinfo: V ČR loni vzniklo 53.500 firem, nejméně za pět let

10.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. ledna (ČTK) - V Česku loni vzniklo 53.496 nových firem a proti roku 2004, kdy se jich zaregistrovalo 83.922, jde o více než třetinový propad. Současně je to nejnižší stav za posledních pět let. Plně se tak projevil klesající trend ve vzniku nových firem v ČR, vyplývá z databáze firem Creditinfo - Firemní Monitor.

"V ČR je bohužel mnohem pohodlnější být zaměstnán, nejlépe pak ve státní správě," řekl prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Mezi nejzásadnější důvody prý patří zvyšující se zdravotní a sociální pojištění fyzických osob a jen pozvolné a mírné snižování daňové zátěže. "Spolu se špatnou vymahatelností práva, nepřehlednou legislativou a náročnou administrativou se nelze divit, že se lidé necítí motivováni k tomu, aby začali sami podnikat," dodal.

"Česká ekonomika je dvourychlostní," upozornil analytik PPF Pavel Kohout. Na jedné straně podle něj stojí přímé zahraniční investice, které se těší dotacím a daňovým prázdninám. Na straně druhé stojí domácí sektor, který žádných výhod nepožívá, daně platit musí a navíc je zatěžován stále větším břemenem regulací, vyhlášek a předpisů, podotkl.

V roce 2005 zaniklo 10.375 firem, zatímco o rok dříve 36.006. Od roku 2001 je tento počet zatím nejnižší. Počet firem zaniklých v minulém roce se bude ještě zpřesňovat s tím, jak se průběžně aktualizují veřejné registry ke konci roku. "Dá se očekávat, že toto číslo bude daleko vyšší," uvedla společnost Creditinfo Czech Republic, která databázi provozuje.

Nejvíce nových firem (13.523) vzniklo loni podle očekávání v Praze, která si drží svůj primát již pět let. Na druhém místě se umístil Středočeský kraj se 7033 novými firmami a na třetím kraj Moravskoslezský s téměř 5000 firmami. Nejméně nových firem naopak vzniklo ve Zlínském (1327) a Královéhradeckém kraji (1791). Žádný z krajů nezaznamenal loni proti roku předchozímu vyšší počet nových podnikatelských subjektů.

Nejvíce nových firem (8734) se věnuje činnosti v oblasti nemovitostí. Pod to se dá vedle společenství vlastníků objektů zařadit i zprostředkování koupě a nájmu či správa domů. Velkoobchodem a zprostředkováním obchodu se hodlá zabývat 7387 firem. Jako ostatní podnikatelskou činnost, kam spadají například daňoví poradci, architekti či právníci, uvedlo hlavní náplň svého podnikání 6544 firem.

Značnou dynamiku si udržuje nadále stavebnictví, kde se angažuje 5939 nových podniků. Naopak výzkumu a vývoji se jako hlavnímu oboru své činnosti bude od loňského roku věnovat pouhých 59 firem. Výrobců potravin a nápojů loni přibylo 292, textilní a oděvní průmysl byl obohacen o 262 firem. Výrazný počet nových společností (971) se hodlá zabývat vzděláváním české společnosti.

Creditinfo Czech Republic je součástí mezinárodní skupiny Creditinfo Group. Jejím posláním je poskytovat zákazníkům v České republice finanční a úvěrové informace zejména o podnikatelských subjektech. Creditinfo Firemní Monitor je údajně nejkomplexnější databází českých firem dostupnou na tuzemském trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK